Днес френският президент Еманюел Макрон произнесе програмна реч за Европа

...
Днес френският президент Еманюел Макрон произнесе програмна реч за Европа
Коментари Харесай

Защо днешната реч на Макрон за Европа е важна за България

Днес френският президент Еманюел Макрон произнесе програмна тирада за Европа в Европейския парламент при започване на втория си петгодишен мандат в Елисейския замък. Защо тя е значима и за България в неизбежния подтекст на войната в Украйна?

Макрон сподели три значими неща: че предстоящ мир не може да има при оскърбление и изключване на Русия; че Европейски Съюз би трябвало да сътвори свое външно политическо пространство (Европейска политическа общност), в което да влезе Украйна и че съюзът се нуждае от смяна на договорите си, с цел да може да взема решение по-бързо, изключително в обстановка на война.

Международните медии означават, че Макрон е от дребното държавни водачи, които към момента си приказват с Владимир Путин. Това обаче не значи, че със забележката за Русия френският президент предлага компромисна позиция. Тя демонстрира, че щом Париж зове да не се унижава страната агресор, той априори не позволява нейна победа. Няма по какъв начин да унижиш победител.

Макрон акцентира и че Европейски Съюз би трябвало " да се бори с безнаказаността за неописуемите закононарушения, осъществени от Русия в Украйна " и че дългът на Европа е да бъде на страната на Украйна, с цел да " реализира преустановяване на огъня и да построи мир ".

Френският държавен глава сподели и че страната му е научила уроците от двете международни войни - унижението на победените след Първата беше повода за реваншизма им и за Втората. Днешният Европейски Съюз се построи върху помиряването на спечелили и победени, на Франция и Германия.

И най-накрая, Макрон прикани свободният свят да не унижава Русия, а не нейното управление. Русия не е Путин и Путин не е Русия.

Идеята за Европейско политическо пространство не е нова, нито е истинска. Тя наподобява като по-амбициозен римейк на Източното партньорство от 2013 година, което беше в основата на първата съветска експанзия против Украйна с анексията на Крим и поддръжката на самообявилите си сепаратистки " национални републики " в Донбас. Путин реагира по този начин остро, тъй като (както и сега) реши, че Западът навлиза в неприкосновената съветска зона на въздействие.

За страните членки като България концепцията на Макрон е забавна като опит за създаване на външна външна страна на Европейски Съюз - за такива които споделят полезностите и правилата му и са евентуални бъдещи членове. Какво би попречило един ден тази външна страна да бъде препоръчана и на неохотните членки на Европейски Съюз, които считат, че националните им ползи влизат в несъгласие с европейските. Те биха били асоциирани, само че без всички членски права и отговорности.

В този подтекст следващото френско гледище на промени в европейския контракт е още по-красноречиво - явно Европа не може да взема решение бързо и дейно в настоящия си състав от 27 страни. Това би било допустимо в границите на по-малко ядро, които да вземем за пример нямат съмнения за това какво е завоевателна война и какво е " специфична интервенция ".

В този смисъл тази тирада е " алена лампа ", която би трябвало да светне за всички българи, за които пълноправното европейско участие е значимо. Франция от дълго време, при ред президенти приказва, че в случай че желаеме по-дълбок Европейски съюз, той не може да бъде толкоз необятен.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР