Днес, евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Илхан Кючюк, който е и

...
Днес, евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Илхан Кючюк, който е и
Коментари Харесай

Кючюк: София и Скопие трябва да положат усилия

Днес, евродепутатът от ДПС/ ”Обнови Европа ”, Илхан Кючюк, който е и непрекъснат докладчик за Република Северна Македония, показа пред Комисията по външни работи, отчета си за напредъка на страната. След като Европейският съвет взе решение за отваряне на договарянията за присъединение със Северна Македония, през март тази година, свикването на първата междуправителствена конференция беше отсрочено поради неналичието на прогрес във взаимоотношенията с България.

Според Кючюк, макар комплицираната обстановка с пандемията, Северна Македония е съумяла да организира демократични избори и постигнатите достижения от страна на страната и държавното управление заслужават да бъдат приети.

„ Новото държавно управление показва последователност в уговорката към европейския и евроатлантическия път на страната посредством използване на постоянни и приобщаващи демократични промени и посредством предприемане на значими стъпки за подсилване на демокрацията и върховенството на закона. ”, посочи евродепутатът пред Комисията.

Кючюк не отхвърли и фактът, че в някои области са нужни бързи промени и повече прогрес, само че съгласно него държавното управление има целия капацитет да продължи по пътя на европейската интеграция.

По-късно евродепутатът организира среща с министъра на външните работи на Северна Македония, Буяр Османи. По време на диалога Кючюк категоризира като крайъгълен камък, за свикването на първата междуправителствена конференция, неналичието на взаимни отстъпки във връзка с противоречивите въпроси с България, само че изрази вяра:

 „ Надявам се, че скоро ще преодолеем тази задънена улица и ще тръгнем още веднъж в вярната посока. България и Северна Македония би трябвало да положат старания, с цел да разрешат проблемите, тъй като този застой подкопава освен доверието към Европейски Съюз, само че има и непосредствено отрицателно отражение в нашите страни. Вярвам, че и двете страни ще възобновят градивните диалози, тъй като в противоположен случай виждаме тревожния процес на обстановката, а точно възходящия шовинизъм и език на омразата.  Разбирателството и взаимното почитание сред нашите жители ще бъдат основни за разрешаването на разногласието. ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР