Днес е последният срок, в който ръководителите на дипломатическите и

...
Днес е последният срок, в който ръководителите на дипломатическите и
Коментари Харесай

Мисиите ни зад граница да поискат съгласие до края на деня за провеждане на предсрочните избори



Днес е последният период, в който ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на страната ни би трябвало да изискат единодушието на приемащата страна за провеждането на предварителните парламентарни избори. Те ще чакат и единодушие за откриване на секции - в това число и отвън дипломатическите и консулски служби.

Централната изборна комисия би трябвало да дефинира местата в страните, в които ще се образуват секции, както и броя им във всяко обитаемо място до 10-ти септември. А до 13-и септември би трябвало се образуват Секционните изборни комисии в чужбина.

До дни ЦИК ще разполага с информация за получените отговори от приемащите страни за това дали позволяват провеждането на вота и разкриването на секции. Организациите на българите  в съответното място отвън страната могат да оферират местоположението на секции, а срокът за това е  не по късно от 6-и септември, като секции ще се разкриват и въз основа на  подадените заявки за гласоподаване отвън страната.

Всеки съотечественик с изборни права, който желае да гласоподава може да съобщи това като попълни саморъчно подписано заявление и го изпрати до дипломатическото или консулското  представителство  в съответната страна по пощата или по пощальон.

И в този момент заявки за гласоподаване в чужбина ще се подават и електронно, посредством интернет страницата на ЦИК. Електронната система ще проработи не по късно от 14-ти август.

ЦИК ще назначава съставите на СИК зад граница откакто организира съвещания с парламентарните партии и обединения. Във всяка  СИК зад граница ще има  по един член, препоръчан от министъра на външните работи, като той  може да е препоръчан и от организации на българи в съответната страна.

Предложения за промени в съставите на СИК в чужбина щ могат да се вършат не по-късно от 7 дни преди изборния ден, а измененията ЦИК би трябвало да отрази,  не по-късно от 5 дни преди вота на втори октомври.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР