Днес е Международният ден на пчелите и след положителната новина

...
Днес е Международният ден на пчелите и след положителната новина
Коментари Харесай

Жегите пречат на пчелите да се размножават

Днес е Международният ден на пчелите и след позитивната вест тази седмица, че хипотетично липсващ тип е преоткрит, се оказва, че има разнообразни проблеми, с които насекомите би трябвало да се оправят.
Ново изследване откри, че пчелите се затрудняват да се развъждат в жегата. За него споделя Евронюз.
Смята се, че повишаващите се температури отчасти стерилизират насекомите. Този непредвиден непряк резултат от световното стопляне е неприятна вест и за нас хората, защото пчелите опрашват една трета от храната, която ядем.
Влиянието на климатичните промени върху възпроизводството на пчелите е изследвано от екипи от университета на Британска Колумбия и Държавния университет в Северна Каролина, които желали да проследят по какъв начин високите температури въздействат на нашите бръмчащи другари.
„ Смятаме, че медоносните пчели могат да ни оказват помощ да проследим по какъв начин изменението на климата затруднява размножаването на насекомите “, изяснява биохимикът и водещ създател на студията Алисън Макафи. „ Популациите от наземни инсекти понижават по целия свят. Топлинният стрес, като това, което може да се случи по време на топлинни талази, отчасти стерилизира насекомите, като поврежда спермата им. Накратко, на тях напълно не им е до секс “, съобщи БГНЕС.
Първият екип на Макафи е изложил пчелни кралици на симулирани топлинни талази, забелязвайки нарушаване в характерните протеини в телата им. Тогава откривателите употребявали това като пример за основаване на диагностичен лабораторен тест.
Установено било, че топлинният стрес въздейства и върху репродуктивните качества на други типове. Учени от Западния университет в Сидни разкрили, че мериносовите овце и коалите „ изпитват продължителен стрес вследствие на мощната горещина и проучванията демонстрират, че това може да се отрази и върху способността им да се развъждат “, споделя водещият откривател доктор Едуард Нараян.
Тъй като пчелите са основни опрашители, те са основна част от нашата екосистема. Това значи, че отбраната на тяхната плодовитост е жизненоважна за питателните доставки, на които разчитаме.
„ Търсим признаци на топлинен стрес при кралиците като знак за протичащото се в околната среда “, споделя Макафи. „ Ако стартираме да виждаме признаци на топлинен стрес при медоносните пчели, тогава в действителност би трябвало да се тормозим за дивите инсекти, които нямат грижещи се за тях пчелари и постоянно са уединени, което ги прави по-уязвими при рискови температури. “
Всъщност Макафи се надява да успее да си сътрудничи повече с пчеларите по целия свят, защото пчелните кралици нормално се заменят на всеки няколко години от стопаните. Макафи желае да употребява тези кралици в лабораторни проби, с цел да следи дали изпитват топлинен стрес в разнообразни среди с смяната на климата.
Как можем да помогнем?
Въпреки мащаба на тази обстановка, има практични неща, с които можем да помогнем. В по-общ проект можем да работим за гарантиране на устойчива екологична среда през целия си живот, с цел да помогнем да се сведат до най-малко нашите въглеродни следи.
Но в случай че желаете да помогнете съответно на пчелите, има лесни способи за това.
„ Пчелите, които в действителност се нуждаят от нашата помощ, са дивите пчели “, изяснява Макафи. " Те нямат пчелари, които да се грижат за тях и постоянно страдат от загуба на местообитания, което им оставя прекомерно малко места за хранене или създаване на гнезда. "
Макафи споделя, че даването тук-там за живот на дивите пчели е от решаващо значение.
„ На пчелите в действителност ще им хареса, в случай че оставите в двора си неразбория “, споделя тя. „ Много от тях гнездят в остарели пръчици, цепнатини или дребни дупки в мръсотията, а цъфтящите бурени са чудесна храна. Ако не можете да извършите това, пробвайте да засадите цветя, подобаващи за опрашване, като употребявате микс от растителни типове, които са локални за вашия регион. Най-добри са сортове, които цъфтят по друго време, тъй че те обезпечават храна през целия сезон. "
Интересното е, че както и при другите животни, доближили се по-близо до нашите местообитания по време на блокирането поради ковид, пчелите също не се разграничават. Макафи изяснява: „ Те фактически са се възползвали от пандемията, тъй като доста зелена повърхност остава без надзор, позволявайки на бурени да избуяват като тяхна храна “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР