Днес е крайният срок, който имаха Държавната агенция за електронно

...
Днес е крайният срок, който имаха Държавната агенция за електронно
Коментари Харесай

Машините за гласуване не могат да издадат тайната на вота

Днес е крайният период, който имаха Държавната организация за електронно ръководство, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология (БИМ) да завършат узаконяването на устройствата за гласоподаване ., представители на ангажираните институции обясниха, че изпитванията са приключени сполучливо.

Слушател на БНР, някогашният началник на лабораторията в БИМ, работил там в продължение на 20 години, доцент доктор Николай Пантелеев твърди, че направените измервания не са реалистични.

БИМ са поели ангажимент да създадат сертификация дали от излъчените електромагнитни полета на машините може да се познае каква информация се обработва в тях “, сподели в предаването „ Преди всички “ доцент Пантелеев. 

„ Това премерване е безсмислено,  тъй като за тази информация са нужни системи за премерване, които костват стотици хиляди евро. Тези измервания изискват специфични приемници  и се вършат нормално от службите за сигурност. БИМ не разполага с такива системи, не е упълномощен да прави такива тествания. Можем да кажем, че през машините не е допустимо да се наруши тайната на вота. Но  дано БИМ да не заблуждават ЦИК, че са свършили някаква работа . Ако има токов удар, най-вероятно машините ще устоят “, сподели още той.

От Българския институт по метрология обаче потвърдиха изрично получените резултати .
Ние сме направили оценка на електромагнитните предавания от съответната машина за гласоподаване, като тези предавания са оценени в доста необятен честотен диапазон “, разясни в предаването „ Преди всички “ актуалният началник на лабораторията доцент доктор инж. Николай Атанасов:
„ Така че режимите, при които сме подложили машината за гласоподаване, за сканиране в честотната област, стандартизираните способи, които сме употребявали и получените резултати, и аз, и екипът, който работи, можем да твърдим, че електромагнитните предавания на машината за гласоподаване са с равнища, по-малки от граничните стойности , посочени в така наречен „ хармонизирани стандарти “.
„ Смело и с съображение можем да кажем, че машините не могат да издадат тайната на вота . Трудно някой може да каже, че това са манипулирани, недействителни или несъстоятелни резултати, те могат да се повторят, имаме апаратурата, ние сме се подписали под тези измервания. Те имат юридическа стойност пред ЦИК “, приключи инж. Атанасов.

Още по тематиката в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР