Днес е Голяма Задушница - Месопустна задушница. От този ден

...
Днес е Голяма Задушница - Месопустна задушница. От този ден
Коментари Харесай

Месопустна задушница е. Какво не бива да правим?

Днес е Голяма Задушница - Месопустна задушница. От този ден има възбрана да се ядат месо и месни артикули.

На задушница се посещават гробовете на умряли близки, като за помена се подготвя „ коливо “ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и самун и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи.
-->
Обикновено на гроба свещениците правят парастас, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молебствия, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е знак на възкресението, тъй като по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, в случай че първо не почине.

Виното е знак на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата религия, а пламъчетата припомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът значи чистата молитва, а цветята – добродетелите на умрелия.

Съществува поверието, че дами, които са имали аборти или мъртви деца на задушница би трябвало да донесат в църквата ябълки в памет на умрелите деца. Трябва да има толкоз ябълки, колкото има мъртви или абортирани деца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР