Днес е голям празник - Илинден по нов стил. По

...
Днес е голям празник - Илинден по нов стил. По
Коментари Харесай

Илинден е. Морето взема жертви.Как да се предпазим

Днес е огромен празник - Илинден по нов жанр. По остарелия календар българите почитат Свети оракул Илия на 2 август. Вярват, че той е стопанин на небесните естествени стихии, владее светкавиците, градушките и гръмотевиците. Според националните поверия, когато Свети оракул Илия препуска с огнената си каляска по небесните пътища, предизвиква гръмотевици и огън.  Ако светецът се разсърди, пуска от ръкава си ледени зърна или пък заключва дъждовете в небесна пещера и на земята настава суша.

На Илинден не трябва да се влиза в морето, тъй като на този ден то взема жертви. Тогава постоянно има мъртво неспокойствие, по тази причина риболовци споделят: " Илинден идва в мъртвата хватка на морето “.

Какъвто човек влезе пръв в дома ви, такава ще бъде и цялата година, споделят хората. Те имат вяра, че на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида.

Кой е Свети оракул Илия? Бил е от потомството на Аарон, от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи цитадела и той в действителност се потвърдил като цитадела на вярата.

Цар Ахав и кралица Иезавел сложили в Самария идола на езическото провидение Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали чиновниците на същинския Бог. Затова оракул Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на който жертвата се възпламени с огън от небето, неговата религия да се смята за същинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал на вятъра се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

 

Народът видял това и приел същинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята. Илия пророкувал 25 години и край река Йордан бил сграбчен на огнена каляска и жив отвеян на небето.

Днес имен ден честват: Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко, Илка, Илчо.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР