Днес ДПС навършва 30 години. Юбилей, който е пряко свързан

...
Днес ДПС навършва 30 години. Юбилей, който е пряко свързан
Коментари Харесай

10 следи, които ДПС остави в прехода

Днес Движение за права и свободи навършва 30 години. Юбилей, който е директно обвързван с всичко, което се случи у нас в интервала на прехода. Без да е негово огледало. Напротив – мотор на измененията, противовес на грешките.

Връщайки се обратно, до оня 4 януари, когато Движението се роди от раните на „ възродителния развой ”, ще забележим, че няма знаково събитие или наклонност в публично -политическия ни живот, в които да не са взели участие Движение за права и свободи и неговият основател доктор Ахмед Доган.

1.     Старт на демокрацията – Самата концепция за народна власт в България е обвързвана с Движение за права и свободи и с митингите, които доктор Доган стартира да води още от затворническата килия. Принципите за тъждество сред хората, без значение от етноса, вярата им и политическите им възгледи, са изстрадани в тежкия интервал на промяна на имената. Затова остават определящи за Движение за права и свободи и политическия модел у нас.

2.    Уникалният етнически модел на Балканите –  запазването на етническия мир в България и на Балканите се дължи в огромна степен на политиката на Доган. Днес това се признава от всички партии у нас, както и от света. България е образец за толератност и заедност.

3.    Евроатлантическата ориентировка на България   - Първият политик, който изрича концепцията за участие на България в НАТО и присъединение към Европейски Съюз, е доктор Ахмед Доган. Именно политиката на Движение за права и свободи за принадлежност на страната ни към евроатлантическите полезности е главната тяга през годините за влизането на България в НАТО и Европейски Съюз. Днес Движение за права и свободи е стожер на тази ориентировка като в никакъв случай не разрешава да бъде поставяна под подозрение.

4.    Страгегът на съдружното ръководство в България – Д-р Доган първи прозря, че бъдещето на България е в съдружното ръководство. Защото нито една партия не е в положение да ръководи сама. Изстрадаха го и Съюз на демократичните сили, и Българска социалистическа партия, а след това и Борисов. От времето на тройната коалиция до през днешния ден Движение за права и свободи потвърждава тази своя теза като все по-ясно акцентира, че е пристигнало времето, в което без Движението, сполучливо ръководство не може да има.

5.    Екоземеделието – на Движение за права и свободи принадлежи концепцията за преформатиране на българското земеделие в еко и най-много био. В зората на демокрацията всяка партия се тревожеше да не отнеме главния занаят на електората. За Движение за права и свободи това бе тютюна. Ахмед Доган още преди повече от 20 години визионерски зададе на своите нов стопански курс – вместо с тютюн, нивите да се сеят с културите на бъдещето: подправки, лавандула. Днес страната ни е водач в износа на лавандулово масло, неоспорим стопанин на пазара на розово масло, утвърждава се в първите позиции по био мед, подправки, био зърно и артикули.

6.    Водата е най-ценната – Истината е, че без значение от хулите, които отнесе Ахмед Доган поради „ Цанков камък ”, още тогава, преди повече от 10 години, Сокола предизвести, че най-ценната суровина в актуалния свят ще е не петрола, а водата. Още повече, че след това стана ясно, че като част от каскада Горна Арда хидроенергийният възел стопира високите води на Арда да не провокират наводнения в Турция. Лично Ердоган благодари на България за това.

7.    Инвестиции в младите – Младите, високо образовани специалисти са бъдещето на България. Идеологията още веднъж е на доктор Доган. В годините той я трансформира в съществена политика на Движението – част от фантазията за нов, необременен политически хайлайф, който да работи за България. Безспорен факт е, че през днешния ден Движение за права и свободи разполага с най-вече готови специалисти за ръководството на страната.

8. Патриотизъм, не шовинизъм – Всичко в името на България. Власт от хората за хората. Това отстоява през днешния ден Движението. За 30 години Движение за права и свободи чу за себе си всичко – от етническа партия, през план на Държавна сигурност, до бизнес организация. Но истината е, че последователно се трансформира в най-родолюбивата партия в България, в която всеки етнос има своето място и опция за развиване. В същото време Доган опази политическата си партия от ислямизиране. И не позволява грам демонстрация на шовинизъм. Открито укорява сегашната власт, че е вкарала националистите в ръководството.

9.    Коректив на властта – За 30 години Движение за права и свободи се наложи като безспорен коректив на всяка власт. Депесарският шут стряскаше всяко държавно управление, което излизаше от вектора на националните ползи – от Филип Димитров, през Иван Костов и Сергей Станишев.

10.  Стратегия за бъдещето – За 30 години доктор Ахмед Доган се утвърди като Стратега на страната. Днес всеки чака преди президентското слово на Нова година да чуе каква е визията на почетния ръководител на Движение за права и свободи в декемврийското му послание. Тази година то още веднъж бе визионерско. Постави самобитна точка на така наречен преход. И разгласи нужда от рестарт на демократичния модел.

30- годишнината е сериозна политическа възраст, която дава съображение на Движение за права и свободи да инициира спор за този рестарт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР