Днес беше дадено символичното начало на проекта за обновяването и

...
Днес беше дадено символичното начало на проекта за обновяването и
Коментари Харесай

Започва ремонтът на Летния театър в Стара Загора

Днес беше обещано символичното начало на плана за обновяването и реконструкцията на Летния спектакъл в старозагорския парк „ Митрополит Методий Кусев ”.

„ Това е един дълго чакан ремонт за старозагорци. На това място в миналото тук е имало каменна кариера, само че през 1957 година е изработен план за създаване на Летен спектакъл в Стара Загора. Две години по-късно, през 1959 година е изнесен първият концерт на това обичано за всички място “, с тези думи зам.-кметът Милена Желева откри събитието. Тя добави, че на това място български и международни звезди са изнасяли концерти. Зам.-кметът пожела след реконструкцията на сцената на Летния спектакъл да бъдат представяни запаметяващи се концерти, културни и театрални мероприятия.

„ Проектът за реорганизация на Летния спектакъл е дело на старозагорски екип с водещо присъединяване на арх. Явор Янулов и ланд.арх. Корнелия Маторова, като същият дава опция това неповторимо място за старозагорци да придобие един доста по-добър тип, вписващ се в парковата среда, създавайки по-добри условия за осъществяване на културни мероприятия навън. “, добави основният проектант на община Стара Загора и началник на плана Виктория Грозева.

„ Сградата ще бъде напълно актуализирана, с нова козирка над сцената и оркестрината, с цел да се сътвори уют и модерни условия за осъществяване на мероприятия. Изцяло ще бъде възобновена и аудиторията с амфитеатрално ситуирани седалки, която ще се употребява от публиката “, изясни идните действия тя. „ Важна част от плана е запазване на съществуващата дървесна растителност и обогатяване с нова, защото Летният спектакъл е ситуиран в парк „ Митрополит Методий Кусев “, който е монумент на градинското и парково изкуство от национално значение и има историческа стойност. “, добави още арх. Грозева. Тя напомни, че преди три години беше направена цялостна рехабилитация на емблематичния за Стара Загора парк „ Аязмото “ и с обновяването на Летния спектакъл това пространство ще бъде напълно актуализирано.

За да даде благословията си за сполучлива реализация на плана персонално старозагорският митрополит Киприан извърши церемониален водосвет. Той пожела обновяването на мястото да способства за просперитета на Стара Загора като напомни, че изкуството е това, което облагородява човек.

Основната цел на плана е да се резервира съществуващата симбиоза сред открития спектакъл и заобикалящата го зеленина като опази парковото и градинското изкуство в околното му пространство за осъществяване на концерти, спектакли, фестивали, оперни и театрални постановки и други прояви от културен темперамент. Проектът планува реорганизация на съществуващата козирка над сцената като ще бъде построена пергола от железна структура с решетъчна конструкция, която да бъде оптимално щадяща към съществуващата дървесна растителност. Част от перголата над сцената и оркестрината ще бъде остъклена, а останалата ще е ажурна, което ще обезпечава свободно прекосяване на стволовете на съществуващите дървета през решетъчната й конструкция.

Ще бъде осъществена замяна на седалките и настилките, както и налична среда със зона за лица в неравностойно състояние. Околното пространство съставлява зона с амфитеатрално ситуирани седящи места за аудитория от 1647 души. 

Дейностите включват още смяна на съществуващото функционално положение на постройката, като ще бъдат построени подземни  гримьорни от източната страна, както и две вкопани подземни тоалетни за гости наоколо до северния и южния вход на летния спектакъл, налични и за лица в неравностойно състояние. Ще бъде построена съвременна системата за видеонаблюдение.Проектът включва още пречистване на всички изсъхнали дървета, които да бъдат сменени с нови декоративни дървесни форми от присъщи за парка дендрологични типове, както и дообогатяване на видовия растителен състав.

    Срокът за осъществяване на реконструкцията е 240 дни, а компанията, определена посредством социална поръчка е ДЗЗД „ ТЕАТЪР 2020 “. Стойността на плана е  3 072 754 лв., финансиран от Фонд за устойчиви градове.Общата повърхност на обекта е 3800 м2, от които 1330м2 са зелени площи. Летният спектакъл в парк „ Митрополит Методий Кусев “ е открит през 1959 година и оттогава не е осъществяван повсеместен ремонт.

На събитието участваха още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, зам.-кметовете на Община Стара Загора - инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, секретарят на локалната администрация Делян Иванов, Георги Неделчев – механически началник и част от изпълнителите на плана, общински съветници, посетители и медии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР