Днес базовото репродуктивно число е 1.261, та очакванията са за

...
Днес базовото репродуктивно число е 1.261, та очакванията са за
Коментари Харесай

Витанов: Ситуацията плавно се влошава

 Днес базовото репродуктивно число е 1.261, та упованията са за продължаващо гладко утежняване на обстановката. Плавно, гладко, само че се приближаваме към границите на опциите на здравната система да устоя на натиска. Не забравяйте закона за прекосяване на количествените промени в качествени - и плавният напън (плавното увеличение на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, в случай че го трансферира, натискът към този момент няма да е равномерен. Всъщност хората на първа линия би трябвало да усещат засилващия се напън. Това написа проф.Николай Витанов в обществените мрежи.

Разпространението на болестта в страната е преобладаващо дифузно. Днес 18 области са с такова разпространяване. И този индикатор е влошен.

Има още две картинки през днешния ден. Едната е на заболеваемостта и смъртността, с цел да сравните по какъв начин върви тази вълна по съпоставяне с предходните. Оформи се към този момент като забележителна вълна, пиковите стойности още не са достигнати.

Има и картинка за разпределението на заболеваемостта по възрастови групи. Виждате, че вирусът отново почна да удря младежката чест от популацията (детски градинарчета, възпитаници и техните родители). Това е алармен сигнал.

Накрая къс коментар. Ситуацията не е никаква изненада, за хората, които четат тези разбори. Вчера ви писах, че човешкото тяло е доста скъпа система, с цел да си разрешаваме да не си я пазим. Затова, пазете скъпоценната биологична част от вашите същества, спазвайте ограниченията, който желае може и да се имунизира. Не слушайте тези, които ви приказват нелепости по какъв начин вирус няма или по какъв начин вирусчето било безвредно. Не се ловете на тези голи куки, преминете без провали през тази пандемия, оставете " великите " " герои " да парадират, по какъв начин вируса не ги визира. Засяга ги и още по какъв начин - лечебните заведения са цялостни с тях.

Най-напред картата според проекта на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на равнище 4 пораства бавно. Днес са 8 дружно с претендентите. Лошото е, че София-град към този момент е претендент за равнище 4. Скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Из Родопите ситуацията е по-спокойно, само че и там нещата бавно се утежняват.

Вижда се по какъв начин се оформя проблематична зона на области на равнище 4 в западна България. Това нещо се вижда и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда по какъв начин и Стара Загора бавно се доближава към тъмночервената зона.

На нашата карта на риска стана каквото се очакваше - и София влезе във виолетовата зона. Това не е добре, идващите две седмици ще са напрегнати.

Обстановката може и да наподобява потискаща, само че помнете прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има цялостен локдаун (тоест локдаун в цялата страна). Виждате, че картите удостоверяват тази прогноза. Днес е 13.10.

Развитието е съгласно упованията. Очакванията са: оформяне на второстепенен пик на вълната и висока смъртност. За смъртността (починали сългасно формалния портал coronavirus.bg, че някои злобари още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто цифри за информация: умряли в края на септември 2021 - 20882

умряли до през днешния ден - 21906

умряли октомври 2020 (за целия месец) - 441

умряли за октомври 2021 - 1024 (за 12 дни)

Починалите до момента за октомври 2021 са 2.32 пъти повече в сравнение с умрелите за целия октомври 2020.

Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито желае да си ги прави.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР