Днес Българско пещерно дружество клон Ракитовоорганизира разчистване на приоритетни пещери

...
Днес Българско пещерно дружество клон Ракитовоорганизира разчистване на приоритетни пещери
Коментари Харесай

Почистват пещерите край Ракитово

Днес Българско пещерно сдружение клон Ракитовоорганизира почистване на предпочитани пещери в Ракитовският горски регион. Обектите ще бъдат разчистени от  на пясък,чакъл и  глина, ще се осъществят и прониквания в пещерите. Ще бъде осъществен и теренен обход към входовете на пещерите. От пещерното сдружение ще снемат и GPS координати, ще оставят и на доброволците време за фотоси и занимания.

Общият брой на проучените пещери в региона на Ракитово набъбна на 21.Пещерата Лепеница очарова с чудните карстови формирания. През септември предходната година по време на проучвателна експедиция се реализираха прониквания във отвесните пещери „ Властелина “ и „ Бундевата ”. Тогава бе открито, че втората от тях продължава. Продължението обаче също остана за идващото издание на експедицията. 

За трети път се организираха пещерно-водолазни действия, а обект на проучване беше част от пещерата „ Лепеница “. Картировачни екипи създадоха картите на шест от по-рано откритите, само че некартирани пещери.

Край Ракитово спелеолозите откриха и неповторима по рода си пещера. Тя съставлява изложба от забележителни скални формирания с килим от пещерни бисери, кристални цветове и изтънчено издълбани от водата и природата естествени форми. Пещерата ще бъде употребена от учените за подземна лаборатория. Тя дава плодородно поле за доста научни проучвания и сигурно ще бъдат направени забавни открития..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР