Днес Българската православна църква чества Свети Луп (румънизирано Λούπος –

...
Днес Българската православна църква чества Свети Луп (румънизирано Λούπος –
Коментари Харесай

Днес честваме светец чудотворец - Св.Луп

Днес Българската православна черква празнува Свети Луп (румънизирано Λούπος – вълк на гръцки).

По времето на император Максимиан Свети Луп бил задържан дружно с господаря си в Солун и станал очевидец на мъченическата му гибел. Той прибрал дрехата и пръстена на Свети Димитрий, напоени с мъченическата му кръв и с тях направил доста чудеса.

Накрая Свети Луп разрушил бездушните елински идоли, а други хвърлил в морето.

Като видели това, идолопоклонниците се преизпълнили с гняв и се нахвърлили против светеца с извадени мечове, възнамерявайки да го посекат, само че изпаднали в безумство и сами се посекли един различен.

Светецът стоял незасегнат измежду езичниците и им проповядвал словото Божие, надвишаващ с религия, премъдрост и Божия берекет.

Въпреки всичките си старания неверниците не могли да вържат светеца, тъй като им пречела Христовата мощ, която не допускала даже да се приближат до Христовия страдалец.

Затова те почнали да стрелят с лъковете си против него, само че вместо това се поразявали взаимно.

И защото още не бил кръстен и доста копнеел за светото кръщение, с цел да не почине от ръцете на мъчителите като нехристиянин, той се помолил на Господа и незабавно от небето върху него се изляла вода. Така светият Христов страдалец приел свише божественото кръщение, в наличието на всички елини, които го гледали и се изумявали от ставащото.

След това Луп се предал непринудено, като непокварен агнец на заколение в ръцете на неверниците.

Християните го погребали с подобаващи почести в Нове, а от гроба му се подавало излекуване на всички недъзи и заболявания.

Днес имен ден имат наречените Вълкадин, Вълко, Вълкан, Вълкана и Въльо.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР