Днес България официално получи първия транш от средствата по Плана

...
Днес България официално получи първия транш от средствата по Плана
Коментари Харесай

Кирил Петков: Законите по ПВУ са основни в преговорите за втория мандат

" Днес България публично получи първия транш от средствата по Плана за възобновяване и резистентност в размер на 2.7 милиарда лева (1.37 милиарда евро), които са безплатни. За три месеца успяхме да договорим проекта, да покрием условията за първото заплащане и да получим удостоверение от европейските ни сътрудници. Създадохме доста добър, работещ проект. " - написа в профила си във Facebook съпредседателят на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков.

" Само преди ден част от партиите в Народното събрание неодобряваха Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за корупция и нарушавания, като по този начин заплашиха приемане на второто заплащане. Това е една от значимите ограничения по ПВУ, значима антикорупционна мярка. 
Наш приоритет остава всички закони, които са свързани с ПВУ, да бъдат признати с нужното качество, по тази причина и те залегнала в основата на диалозите за втория мандат. " - показва той. 

" Успоредно с това, България би трябвало неотложно да стартира процедура пред Европейската комисия за отразяване на новите благоприятни условия за финансиране според програмата REPowerEU, както и за адаптиране на Националния проект за възобновяване и резистентност на страната в променената енергийна среда след войната в Украйна. Заедно с Румъния и Гърция би трябвало да възприемем обединен районен метод при договарянията с Европейската комисия за отразяване на последствията от войната за енергийната сигурност на района и адаптиране на условията и задачите за енергиен преход на трите страни членки. " - заключава Петков. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР