Днес (10.09.2023 г. б.а.) в Манила, ще бъде излъчен новият

...
Днес (10.09.2023 г. б.а.) в Манила, ще бъде излъчен новият
Коментари Харесай

Повериха финала на световното по баскетбол за мъже на българка. Коя?

Днес (10.09.2023 година б.а.) в Манила, ще бъде излъчен новият международен първенец по баскетбол за мъже. Финалът сред Германия и Сърбия е исторически. И за Германия, и за Сърбия, само че и за България, написа btvsport.bg.

Никога до момента Германия не бе стигала до мач за купата на шампионати на планетата. Това е осмото присъединяване на Бундестима на международно, а връх в представянето на тима до този миг беше бронзът през 2002 година
-->
Никога до момента Сърбия не е ставала международен първенец под името Сърбия. Всичките предходни пет международни трофеи (последната от тях е в Индианаполис през 2002-ра б.а.), са завоювани под флага на разпадналата се публично на 3 юни 2006 година Югославия.

Световните шампионати по баскетбол за мъже имат 73-годишна история. Първото се организира през 1950 година, а това, което ще завърши през днешния ден в столицата на Филипините, е 19-то подред. Никога до момента в историята на Световната купа (от 2010-а ФИБА преименува публично международните шампионати на Световна купа – б.а.), жена не е била механически пратеник във финала!

Историята обаче е пренаписана, тъй като на секретарската маса през днешния ден за мача за трофея сред Германия и Сърбия сяда първата жена. Нещо повече:

Тази жена, която отваря нова страница в историята на международните шампионати, е БЪЛГАРКА.

Нейното име е Елеонора Рангелова. За нея като механически пратеник на ФИБА това е дебют на международни шампионати при мъжете. За Рангелова финалът ще бъде мач №26 от старта на шампионата до неговия му край. През цялото време българката извършва отговорностите си на дуели, които се играят в Манила.

Рангелова беше пратеник на зрелищния полуфинал, довел и до най-голямата сензация дотук на шампионата – шокиращата загуба на любимеца Съединени американски щати от Германия (111:113 – безспорен връх на конкуренцията по общо маркирани точки – б.а.).

Световната федерация по баскетбол повери в ръцете на Рангелова и две срещи от четвъртфиналите тук, във Филипините: Литва – Сърбия (68:87) и Германия – Латвия (81:79), а останалите 22 мача с неин наряд в Манила бяха от първата и втората фаза на шампионата.

Коя е Елеонора Рангелова и по какъв начин по този начин една българка стига до изключителния миг ФИБА да ѝ гласоподава това голямо доверие да бъде механически пратеник в мъжкия край на Световната купа?

Зад това изцяло справедливо самопризнание стои 17-годишен труд. През 2006 година българката става комисар към ФИБА, а от 2019 година се издига до механически пратеник. Две години по-рано от Световната федерация по баскетбол вкарват длъжността „ механически пратеник “ на мачовете. Тя е надалеч по-отговорна от тази на елементарния комисар на срещите, тъй като включва с изключение на отговорностите на комисар, и редица други, свързани с администрация и организация на надпреварите.

В момента, най-високото равнище надпревари под шапката на ФИБА се поверяват само в ръцете на техническите делегати – това са всички международни и европейски шампионати, както и елитните европейски клубни шампионати.

Връх в професионалната кариера на българката е избирането ѝ за механически пратеник на олимпийските игри в Рио през 2016 година

Там ѝ е поверен женският край, както и един от мъжките четвъртфинали. Има и две олимпийски квалификации зад тила си – за мъже в Хърватия през 2021 година и за дами в Турция през 2012 година

Богатият ѝ опит включва още дежурства за финалите и на две международни шампионати за дами: през 2014 година в Турция и през 2010 година в Чехия. Върху нейните рамене пада отговорността и за още два финала – тези на европейските шампионати при дамите през 2013 и 2015 година

Рангелова е механически пратеник на две европейски шампионати за мъже: 2017 (четвъртфинал и мач за бронза – б.а.) и 2022 година (четвъртфинал и полуфинал – б.а.), на два Файнъл Фор-а на женската Евролига на ФИБА, както и на два финала на Еврокупата на ФИБА още веднъж при дамите.

Преди да завоюва доверието на ФИБА за дежурства на най-високо равнище при мъжете и дамите, Елеонора Рангелова потвърждава своята точност на шампионатите при подрастващите. Първото от тях е международното за дами до 19-годишна възраст в Тайланд през 2009 година, където е с наряд за финала, а историята се повтаря през 2013 година в Литва в същата възрастова група - тя е пратеник в мача за купата. Безценен опит натрупа и на международното за юноши до 17-годишна възраст в Аржентина през 2018 година (финал).

Юрист по обучение, Рангелова е член на Правната комисия на ФИБА Европа (2002-2023), като в последния ѝ мандат е неин вицепрезидент.

От 2010 година насам тя е член и на Правната комисия на ФИБА Свят, като в един мандат даже е неин президент.

През тази година кандидатства за Комисията по надпреварите към ФИБА Европа, която е по-активна, и е определена за неин член с мандат 2023-2027.

В българския баскетбол пък името Елеонора Рангелова не се нуждае от в допълнение показване.

През 90-те години тя е една от най-хубавите български баскетболистки и една от водещите фигури в шампионския състав на Локомотив София. През 1991 година, паралелно до Полина Цекова и с треньор на тима починалия Нино Войнов, извеждат тима до историческа първа купа от държавните шампионати у нас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР