Дмитрий Рогозин управляваше Роскосмос в продължение на четири години, а

...
Дмитрий Рогозин управляваше Роскосмос в продължение на четири години, а
Коментари Харесай

Одисеята на Рогозин в Роскосмос: Окото на Саурон, космодрумът за 5 полета и роботът FEDOR

Дмитрий Рогозин управляваше " Роскосмос " в продължение на четири години, а мандатът му ще се запомни с гръмки обещания, серия от скандални изявления и очевидно закъснение на съветската аерокосмическа промишленост зад напредъка, който означи SpaceX на Илон Мъск.

За няколко години Рогозин обещаваше да построи атомен междузвезден галактически транспортен съд, да качи съветски уред на Луната до 2021 и да построи ракета за многократна приложимост, сходна на Falcon на Мъск. Нищо от това не се сбъдна на процедура, само че медиите в Русия непрестанно отразяваха изявите му.

" Медуза " показват, че отвън мегаломанските упоритости на Рогозин " Роскосмос " въпреки всичко може да се похвали с известни положителни резултати в съпоставяне със свадите на предшествениците си - като по-малка аварийност на изстреляните ракети и релативно понижаване на по-ранните тежки корупционни обвинявания против организацията.

В останалата си активност обаче Дмитрий Рогозин ще остане в историята с непремереното си държание и с това, че трансформира съветската космонавтика в " оръжие " за политически ползи - в това число с опитите да усвоява колкото се може по-голямо държавно финансиране без необикновен резултат.

След началото на войната в Украйна Рогозин е забранил доставката на мотори за Съединени американски щати и е отказал да обезпечи към този момент платени ракети-носители на английската компания OneWeb с концепцията да " накаже " английските управляващи.

" Всъщност много ясно сподели на целия свят какъв брой обезсърчителен сътрудник може да е Русия в космонавтиката - да вземе парите, да обещае нещо и да не направи нищо, като просто излъже сътрудниците си в случаен миг. Фактът, че отношението към съветската космонавтика се промени доста в последните години към отрицателна посока също е персонална " заслуга " на Дмитрий Рогозин ", написа " Медуза ".

На собствен ред медията " Агентство " демонстрира, че неизпълнените задължения са характерност на Рогозин освен в изключителни случаи за трети страни - а са честа процедура и във връзка с съветската аудитория.

През 2018 година той дава обещание, че " Роскосмос " ще се откаже от остарелите ракети-носители " Протон " до 2021 година, само че до този миг това не е реалност. Напротив, напролет на 2022 година се оповестява, че сглобяването им ще продължи най-малко до 2023 година Наследникът им " Ангара А-5 " към момента е в развой на произвеждане.

Второто неизпълнено заричане на Рогозин е да употребява космодрума " Восточний " за полети, които да се провеждат всеки месец. Площадката, която се намира в Амурската област, е пусната в употреба през 2016 година, като задачата е да се избегне зависимостта от казахстанския " Байконур ".

" Восточний " гълтам големи вложения още преди Рогозин, като става причина за огромно следствие за корупция - на този декор космодрумът има едвам 9 сполучливи пускания на ракети до 2020 година и " рекордните " пет полета през 2021 на фона на общо 14 съветски изстрелвания от " Байконур ".

Не се осъществя и концепцията му от 2020 година за изпращане на автоматическа станция на Луната, нито обещанието от 2019 година, че Русия ще стартира допустимо най-бързо да строи ракети за неведнъж прилагане, сходни на тези на SpaceX. Последните мнения на Рогозин за напредъка по този план са, че сходна ракета няма да се появи, до момента в който " Роскосмос " не реши, че е пристигнало време да спре да лети със " Съюз-2 ".

Сред странните хрумвания на Дмитрий Рогозин е и така наречен " Государево око ", наричано присмехулно " Окото на Саурон ".

Предложението му от 2019 година е да се построи нова сателитна система, която да разрешава непрекъснато следене на обектите от наземната инфраструктура на Русия. " Окото на Саурон " би трябвало да снима всевъзможни обекти от разнообразни ъгли и да разрешава на държавното управление да следи обстановката по цялата територия на страната в действително време.

Рогозин си показва, че Владимир Путин ще има цялостен достъп до системата, само че част от ресурса ѝ можел да се употребява и от компании като " Газпром ", " Роснефт ", " Лукойл " и други

Какво се е случило с този упорит план - никой не знае.

В същата 2019 година Дмитрий Рогозин ражда и друга забележителна концепция - да изпраща хора с високи достижения на полети в Космоса като премия за работата им. Той споделя, че билетите може да се раздават на " заслужили учители и учени ", само че замисълът му по този начин и не се реализира.

Изпращането на робота FEDOR ( " Фьодор " ) на Международната галактическа станция, което се трансформира в " емблема " на мандата на Рогозин, също се оказа без особена добавена стойност. " Фьодор " се запомни повече не с наличието си на МКС, а с наличието си в Twitter.

През 2020 година формалният акаунт на съветския робот беше отстранен от обществената мрежа, откакто от негово име стартират да излизат серия от обидни изявления против съветски космонавти (в една от тях се споделя, че двама души от съветския екипаж на МКС били в положение на алкохолно опиянение).

По това време профилът се поддържа персонално от Дмитрий Рогозин, което докара и до основателни подозрения, че шефът на " Роскосмос " е почнал да написа от името на робота, до момента в който се намира в несъответстващо положение.

Склонността му към странна и скандална обществена връзка - изключително в разногласията му с Илон Мъск - е добре документирана в Twitter през последните години.

През май 2022 година профилът на " Фьодор " беше изненадващо отключен, а индивидът, който беше поел поддръжката му, разгласи, че не желае да бъде асоцииран с шефа на " Роскосмос " и " потомците на червено-кафявата чума от 20 век, която носи гибел и разурешния в 21 век ".

Собственият акаунт на Рогозин в Twitter беше замразен в средата на юни - десетина дни откакто той заплаши " страхливите българи " с балистична ракета " Сармат " поради отхвърли от стартиране на самолета на Сергей Лавров в българското въздушно пространство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР