Длъжностни лица на Хамас се приближават към споразумение за примирие“

...
Длъжностни лица на Хамас се приближават към споразумение за примирие“
Коментари Харесай

Газа „се приближава към споразумение за примирие“ с Израел, казва лидерът на Хамас Ханийе

Длъжностни лица на Хамас „ се доближават към съглашение за помирение “ с Израел след седмици на войната в линията Газа, съгласно Исмаил Ханийе, водач на Палестинска група, която ръководи обсадения анклав.

Групата даде отговора си на катарските медиатори в настоящите договаряния, сподели Ханийе в изказване за организация Ройтерс във вторник сутринта.

Продължавайте да четете

листата от 4 детайла Може ли Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да спре войната на Израел против Газа? Съветът за сигурност на Организация на обединените нации приема резолюция за „ филантропични паузи “ в Газа Може ли Байдън да окаже напън върху Израел за преустановяване на огъня в Газа? Протестиращи упорстват за Газа преустановяване на огъня затвори US мост завършек на списъка

В изказването не се дават повече детайлности, само че чиновник на Хамас сподели пред Ал Джазира, че договарянията са били съсредоточени върху това какъв брой дълго ще продължи прекратяването на огъня, договореностите за доставка на помощ в Газа и размяната на израелски пленници, държани от Хамас, за палестински пандизчии в Израел.

И двете страни ще освободят дамите и децата и детайлности ще бъдат оповестени от Катар, който посредничи в договарянията, сподели Езат ел-Решик.

Споразумението ще включва преустановяване на огъня, договорености за камиони с филантропична помощ за доставяне на всички региони в Газа и прекачване на ранените в други страни за лекуване, съгласно el-Reshiq.

Той сподели, че договарянията сред враждуващите страни не престават от седмици, като добави, че израелската страна забавя съглашението.

Официален представител на Хамас сподели, че договорката е била контрактувана от всички бригади в Газа посредством телефонни позвънявания, „ защото ние постоянно сме единни, без значение дали на бойното поле или при вземането на политически решения “.

Отделно, в забележки, представени от израелския новинарски уеб страница Walla, почитан чиновник на Хамас Яхя Синвар сподели, че съглашението ще забрани активността на израелски самолети в Газа по време на примирието.


Резолюция на Организация на обединените нации

Говоренето за идна договорка за пленници се популяризира от дни, до момента в който катарските медиатори търсеха съглашение сред Хамас и Израел да разменят пленници против пандизчии в подмяна на краткотрайно преустановяване на огъня, което би нараснало доставките на незабавна помощ за цивилните в Газа.

Миналата седмица Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, призоваваща за „ незабавни и удължени филантропични паузи и коридори в цялата Ивица Газа “, за да се даде опция за доставка на помощ и медицински евакуации след четири несполучливи опита да се отговори на войната Израел-Хамас.

Резолюцията, импортирана от Малта в сряда, също приканва за „ коридори в цялата Ивица Газа за задоволителен брой дни “, с цел да се защитят цивилните, особено децата, сподели дипломат Ванеса Фрейзър пред Съвета.

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели в понеделник, че светът е очевидец на „ несравнимо и невиждано “ равнище на гибел на цивилни в Газа спрямо всеки различен спор, откогато той стана общоприет секретар на интернационалната организация през 2017 година

„ Ясно е, че за няколко седмици имахме хиляди убити деца, тъй че това е значимото “, сподели Гутериш в Ню Йорк, до момента в който представяше нов екологичен отчет на Организация на обединените нации.

Поне 13 000 палестинци – към 5 600 от тях деца и 3 500 дами – са били убити в Газа, откогато Израел стартира своята въздушна и сухопътна офанзива против Газа след офанзивите на Хамас на 7 октомври, ориентирани против Израел, съгласно Министерството на здравеопазването в Газа.

Хамас и съюзнически групировки взеха към 240 пленници по време на нахлуването си в Южен Израел, което умъртви към 1200 души, съгласно израелските управляващи.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР