Джузепе Конте и Еманюел Макрон Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо

...
Джузепе Конте и Еманюел Макрон Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо
Коментари Харесай

Италия все още чака извинение от Макрон


Джузепе Конте и Еманюел Макрон

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо съобщи, че към момента чака опрощение от френския президент Еманюел Макрон поради сериозните му мнения за имиграционната политика на Италия отпреди два дни, съобщи Ройтерс.

Макрон сподели Италия е работила " цинично и безконтролно ", като затвори пристанищата си за мигрантски транспортен съд по-рано тази седмица, причинявайки изострен дипломатически спор сред двете страни. В резултат на неразбирателството новият италиански министър председател Джузепе Конте обмисля да отсрочи срещата си с френския президнет, планувана за на следващия ден, отбелязва Ройтерс.

" Чакаме опрощение. Ако получим такова, ще можем да тръгнем по нов път ", сподели Ди Майо пред италианско радио. Той добави, че " към момента има време да се направи крачка обратно, да се сервира опрощение и да се стартира изначало ".

Президентът на Франция Еманюел Макрон организира тази нощ " сърдечен диалог " с италианския министър председател Джузепе Конте в разгара на дипломатическата рецесия сред двете страни, съобщи в това време Франс прес, като се базира на френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо.

" Бихме желали Джузепе Конте да дойде ", уточни тя тази заран пред радио " Европа 1 " във връзка плануваната за на следващия ден аудиенция на италианския министър-председател в Париж, която Рим заплашва да анулира, в случай че Франция не сервира извинения след изказвания на Макрон, сметнати от италианските управляващи за " неприемливи ".

" Имаме потребност от разговор с Италия, тя е значим наш сътрудник, значим комшия. Президентът и Джузепе Конте се видяха за малко на срещата на Г-7 в Канада, ще е забавно и потребно да се видят за по-дълго ", сподели Натали Лоазо.

" Никой никого не поучава ", увери тя, запитана за думите на Макрон, като напомни и " достойните за жалост италиански изявления за Франция ".

Френската министърка прикани страните да оставят тази дискусия. Миналата година Франция посрещна рекорден брой търсещи убежище; тя е втора в Европейски Съюз по брой на признатите претенденти за леговище, прехвърляни от Гърция и от Италия, означи тя.

" Поемаме своя дял и работим в тясно съдействие с Италия ", акцентира Лоазо. " Опитваме се дружно с Италия да стабилизираме Либия. Издирваме в Нигер и Чад търсещи леговище, с цел да им спестим прекосяването на Средиземно море и на Либия ", изброи тя.

" Вършим доста неща, само че Европа в действителност би трябвало да прави повече и да работи по-добре, с цел да подкрепи Италия ", заключи френската министърка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР