Джулиет Кайем, ръководител на програма по вътрешна сигурност и международни

...
Коментари Харесай

Умоляването не е стратегия срещу пандемия без край

Джулиет Кайем, началник на стратегия по вътрешна сигурност и интернационалните здравни планове във факултета по държавни науки " Кенеди " в университета в Харвард, в публикация за The Atlantic.
В продължение на месеци институции и компании приготвят проекти за нападателно поощряване или даже за задължаване на чиновниците си да се имунизират, а тази седмица Агенцията за храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати им даде позволение да ги създадат обществени. Същия ден управлението на системата за публично обучение на Ню Йорк разгласи, че имунизацията ще е наложителна за учителите и други непедагогически чиновници в системата. На идващия държавният университет на Луизиана наложи сходно условие на преподавателите и студентите си. В рамките на 24 часа от решението на FDA водещи работодатели като Chevron и Goldman Sachs вкараха правила за наложителна имунизация. Иновативен ход предприе и Delta Air Lines, която разгласи, че здравните вноски за обезпечаването на неимунизираните й чиновници ще се усилят с 200 $ на месец. Независимо от аргументите за съмнението им, неимунизираните чиновници ще заплащат за него.

Всички тези решения показват, че основни институции в обществото желаят животът най-накрая да продължи напред и че им е писнало да чакат нежелаещите да размислят. Извън корпоративните офиси доста други американци също желаят повече сигурност. Баровете и заведенията за хранене, които желаят да останат отворени, стартират да ревизират за имунизационни паспорти - най-малко в щати, където сякаш свободолюбиви законодатели не са забранили на частния бизнес да пази своите клиенти и чиновници, като изисква имунизация. Женещи се двойки желаят от гостите си да дават доказателство за имунизация.

Тези хора споделят нещо значимо: Да се ваксинираш, с цел да предпазиш себе си и другите от COVID-19, е освен обществена отговорност, само че и най-хубавият метод да се форсира края на пандемиятат. И в случай че не вярвате в това, нямаме време да ви чакаме да се вземете в ръце. Над 70% от подлежащите на имунизация американци към този момент са получили най-малко една доза. От януари насам откриватели в областта на публичното здраве, кореспонденти и социолози се пробват да си обяснят за какво забележителна част от американските възрастни още не желаят да го създадат. Някои са доста неправилно осведомени, други се опасяват от игли или от евентуални странични резултати, трети са извънредно подозрителни към здравната система, а има и група, която към този момент е карала COVID-19 и считат, че добитият имунитет е задоволителен. Една част от всички тях показват изрично отвращение да се имунизират, други към момента не са взели решение. Специфичните им усеща и паники обаче не би трябвало да са от голяма важност за имунизираните хора, които просто желаят да продължат напред. Американците имат право да вземат лични решения, само че техните работодатели, здравни застрахователи и съграждани не са длъжни да преценяват живота и работата си с тях.
Срещу пандемия до безкрайност
Ваксинираните прекомерно дълго време носят на гърба си тежестта на пандемията. На доктрина точно неимунизираните би трябвало да вземат повече защитни ограничения. Неотдавнашно изследване, извършено за Associated Press, обаче открива, че имунизираните възрастни са по-склонни от неимунизираните да носят маски на публични места, да се въздържат от ненужни пътувания и да заобикалят събирания на огромни групи.

Здравните управляващи могат да не престават да се пробват да намерят метод да убедят неимунизираните и е допустимо даже на този доста късен стадий да открият някакво ново обръщение, което ще успее там, където всички останали са се провалили. Ще е фантастично, в случай че това се случи. Но умоляването не е тактика. Не инцидентно доста от организациите, които най-силно упорстват за наложителна имунизация, са в браншове, като висшето обучение, туризма, развлеченията, които са и най-силно наранени от непредсказуемите талази на инфекцията и са екзистенциално застрашени от продължаваща безкрй пандемия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР