Джулиан Асанж отново влиза в съдебна схватка в Лондон -

...
Джулиан Асанж отново влиза в съдебна схватка в Лондон -
Коментари Харесай

Джулиан Асанж отново в съдебна схватка в Лондон

Джулиан Асанж още веднъж влиза в правосъдна битка в Лондон - задачата е да избегне екстрадиция в Съединените щати , съобщи Ройтерс. Той не желае да бъде екстрадиран, тъй като в Съединени американски щати се чака да му бъдат повдигнати обвинявания по отношение на активността на уеб страницата му WikiLeaks.

Американските управляващи упрекват родения в Австралия 49-годишен Асанж , че е взел участие в скрит план, целящ хакването на държавни компютри, както и че е нарушил Закона за шпионажа, като в интервала 2010-2011 година е разпространявал поверителна информация през WikiLeaks.

В същото време Асанж има доста почитатели, които считат, че той е смел бранител на свободата на словото , който разкрива всевъзможни злоупотреби с власт в Съединените щати. От друга страна Асанж има и редица критици, които считат, че публикувайки секретни документи, без каквито и да било редакции и криптирания, той неразумно е изложил на заплаха живота на информатори на разузнаването, работещи в Ирак, Иран и Афганистан.

Асанж си навлече и много рецензии, когато, по време на президентската конкуренция в Съединени американски щати, през 2016 година, разгласява през WikiLeaks документи, откраднати от базата данни на Демократическата партия. Това нанесе тежък удар върху реномето на Хилари Клинтън . Асанж изрично отхвърли обвиняванията на американските следователи, че въпросните документи били достигнали до WikiLeaks през съветски хакери.

Асанж става обществено прочут през 2010 година, когато в WikiLeaks разгласява видео с американски военни хеликоптери Apache, които обстрелват Багдад през 2007 година. При офанзивата умират десетина души, в това число двама публицисти от организация Ройтерс. По-късно уеб сайтът разгласява голямо количество американски военни архиви и дипломатически грами.

Екипът от адвокати, защитаващ Асанж в Лондон, твърди, че обвиняванията против него са политически и заплашват свободата на словото . Адвокатите също по този начин декларират, че в случай че Асанж бъде екстрадиран в Съединените щати, има възможност да извърши самоубийство.
 Асанж: Няма доказателства в отчета на Съединени американски щати за съветски хакерски офанзиви
Асанж: Няма доказателства в отчета на Съединени американски щати за съветски хакерски офанзиви

Докладът е политически стимулиран

Проблемите на Асанж с правораздаването във Англия датират от към 2010 година, когато стартира да се бори против опитите да го екстрадират в Швеция . Там му бяха повдигнати обвинявания в обезчестяване, които . През юни 2012 година Асанж потърси леговище в еквадорското посолство, тъй като бе притиснат от неизбежната екстрадиция. В посолството на Еквадор Асанж прекара затворен цели седем години . Тази година неговата партньорка Стела Морис разкри, че до момента в който е бил в посолството, той е станал татко на две деца .

В един миг обаче връзките му с еквадорските управляващи - те лишават правото му на леговище и през април 2019 година Асанж е извлечен от посолството. Тъй като нарушава гаранцията си, излежава къса присъда в английски затвор, само че остава в ареста в очакване какъв ще бъде резултатът от желаната му екстрадиция в Съединените щати. Съдът заседава през февруари . Имаше планувани правосъдни съвещания и за месец май , само че те бяха отсрочени, с цел да се ограничи разпространяването на коронавирусната зараза.

Днес се чака съдът да изслуша очевидци, призовани от отбраната на Асанж. Те ще пазят тезата, че делото против него е политическо , че екстрадицията заплашва психическото му здраве, че изискванията в американските затвори нарушават главните права на индивида, обезпечени във Англия, и че той и неговите юристи са били шпионирани, до момента в който се е намирал в посолството на Еквадор. През февруари Асанж присъстваше на чуванията в съда и през днешния ден се чака също да бъде в правосъдната зала.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР