Джонатан Леви, професор в по история в Чикагския университет и

...
Коментари Харесай

Когато Big Tech дерайлират

Джонатан Леви, професор в по история в Чикагския университет и създател на книгата Ages of American Capitalism: A History of the United States, в разбор за Project Syndicate
Фалитът на криптоборсата FTX, който е последният образец в дългия лист на американските финансови излъга, е извънредно събитие. " Никога в кариерата си не бях виждал подобен цялостен неуспех на корпоративния надзор и сходна цялостна липса на надеждна финансова информация, какъвто е казусът тук ", показва експертът по корпоративно преструктуриране Джон Рей III, който сега реализира контрол над банкрута на FTX.

Колапсът наFTX е следващият в един бранш, който е под напън от април 2021 година, когато цената на криптото спадна за първи път. Но не са единствено криптовалутите. След като пазарите лишиха 89 милиарда $ от пазарната капитализация на Meta, създателят на компанията Марк Зукърбърг разгласи, че освобождава 13% от чиновниците. Същевременно дни откакто Илън Мъск купи Twitter за 44 милиарда $ мнозина започнаха да се притесняват за бъдещето на платформата.
Реклама
Примерите за индивидуалисти с присъщи черти, притежаващи милиарди долари и възнамеряващи да построят корпоративни империи, надалеч не са малко в Съединени американски щати.
Дигиталното разгръщане
Възползвайки се от ниските лихви през 90-те години
Всичко за Вашата сватба
на предишния век и при започване на XXI век, както и от ултра ниските лихвени нива, които се застояха над десетилетие след световната финансова рецесия от 2008 година, Big Tech се снабди с евтини пари, с цел да завземе конкурентни компании, професионални чиновници и персонални данни, задушавайки конкуренцията, където бе допустимо. И в този момент, когато лихвите бързо се подвигат, към този момент няма евтини заеми, които да държат високо цените на акциите и криптовалутите. Оказва се, че за доста компании, които до момента живееха на заем (или посредством дълг), предлагането на услуги на загуба не е изключително добра дълготрайна бизнес тактика.

Изглежда, че изобилните заеми неизбежно довеждат до лакомия, което води до невъздържание и корпоративни злоупотреби. И в действителност би било надалеч по-добре да се затегнат финансовите условия, както в този момент централните банки най-сетне вършат, и фирмите да бъдат изложени на по-малко капитал и на пазарна конкуренция.
Докато съществуват законни желания и потребности, няма такова нещо като прекомерно вложение, а единствено неприятни вложения. Реклама
Не е наложително. Това, което е от голяма важност, е не толкоз размерът на заема, колкото къде отива и какво финансира във връзка с
Всичко за Вашата сватба
желанията и потребностите на обществото. Докато съществуват законни желания и потребности, няма такова нещо като прекомерно вложение, а единствено неприятни вложения.

В честен аспект верният отговор е да се отвратим от машинациите на основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд. Но етиката - изхвърлянето на " неприятните ябълки ", преди да скапват цялата партида, не е централният въпрос. Проблемът не е прекаляването и алчността, а че нещо се е объркало във връзката на политическата и икономическата власт.
Идеалът за социална изгода
В прочут смисъл банкрутът на FTX е претрупан с подигравка, тъй като майката на Банкман-Фрийд - професорът по право от Stanford и философът Барбара Х. Фрийд, е написала едно от най-хубавите научни проучвания за една доста друга идея за корпоративната власт - идеалът за социална изгода.

Тези, които наблюдават новините за FTX, могат да прочетат нейната книга The Progressive Assault on Laissez Faire: Robert Hale and the First Law and Economics Movement, оповестена през 1998 година, когато синът й е на 6 години. Според Робърт Хейл, икономист и професор по право от Columbia, защото корпорациите сходно на електрическите компании обезпечават основни публични услуги, те заслужават " заслужено " ниво на възвръщаемост на вложенията поради техните
Всичко за Вашата сватба
индустриални разноски, само че нищо повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg