Джонатан Балкомб е английски етолог - изследовател на поведението на

...
Джонатан Балкомб е английски етолог - изследовател на поведението на
Коментари Харесай

Те са много по-умни, отколкото ни се струва

Джонатан Балкомб е британски етолог - откривател на държанието на животните - и е издал няколко книги по тематиката, най-новата от които е озаглавена „ Super Fly: Неочакваният живот на най-успешните инсекти в света ". В нея той стартира да се пробва да разгадае естествения ни фатализъм към нещо с повече от два крайници и демонстрира, че доста от най-утвърдените проби за разсъдък при бозайници и птици, важат и за инсекти и главоноги.

ПчелиИзвестно е, че пчелите имат умопомрачително комплицирана сензорна взаимосвързаност посредством потреблението на феромони, което им разрешава видимо да се движат, като че ли следени от един разум. Но, знаете ли, че някои пчели могат да разпознават обособени човешки лица. Те схващат понятията за „ същото “ и „ друго “ - факт, потвърден от доста проби с форми и цветове.Според едно от изследванията, представени от Балкомб, пчелите няма да вземат участие в задания, които са доста сложни, в случай че при крах получават горчива течност в края на тестването. Авторите на опита вършат извода, че пчелата ще взе участие единствено в задания, за които знае, че е в положение да приключи.
ОсиОсите могат да разпознават обособени членове на тяхната колония по другите белези на дребните им глави. Чрез цифрово променяне на чертите на лицето на член на колония, откривателите са съумели да виждат, че те ще изберат лицето на другаря си вместо редактираното изображение.Използването на принадлежности, общоприета форма на по-висок разсъдък, се среща при осите-копачи, които след парализиране на плячката си я погребват подземен като употребяват плоски камъни, с цел да я прикрият от други инсекти. Те дълго сортират тъкмо подобаващите за сечиво камъни, а не се пробват да употребяват съчки или късчета от ядки, срещащи се в близост.
МравкиМравките могат да се разпознаят в огледалото. Това не е шeга. Все отново не забравяйте, че мозъкът на някои типове мравки съставлява 15 % от телесната им маса. Те се държат по друг метод, когато гледат личното си лице в огледало, в сравнение с когато следят други мравки от колонията, които са зад стъкло. Тестът с огледалото за установяване на разсъдък у животните, е изработен още през 1971 година Но тогава го минават единствено шимпанзета, делфини, слонове, свраки и някои типове риби. 
Когато върху челото й е нанесена синя точка, мравката пред огледалото се пробва да го изтрие. Тя не прави това „ разчистване ", в случай че синята точка е сложена на задната част на главичката й - там, където даже с огледало зоната е невидима или в случай че точката е сложена, само че няма огледало.
ОктоподиТова животно неотдавна притегли доста внимание посредством поредност от емблематични видеоклипове в YouTube, както и от няколко специалисти, обсъждащи с еклектичния разум на най-големия ефирен оператор в Америка: Джо Роган.Октоподът може да отваря заключени контейнери и да развързва възли, владее изкуството на хитрото бягство, има страсти и показва игрово държание. Притежава способността да научава разнообразни умения до момента в който следи тези, които ги вършат.
ПаяциМного типове скачащи паяци „ осъзнават ", че плячката им е там, даже да не я виждат. Учените са следили по какъв начин паяците се изнасят иззад канара, даже в случай че плячката им излезе отвън полезрението им. Те демонстрират и съвършени умения и способи в ловуването - от време на време се отдръпват от плячката си, в случай че считат, че имат по-голям късмет да се приближат незабелязани от различен ъгъл. Активното търсене и дебнене изисква комплицирани сензорни и ментални масиви, с цел да се проучва информацията от околната среда за жертвата да не види ловеца. Тези наблюдени не се отнасят за всички паяци. Повечето от тях, както и хамелионът да вземем за пример, си седят и чакат храната сама да се приближи задоволително покрай устата им.
Източник

Това видео демонстрира жертвоготовност при някои термити, както и емпатия от страна на колонията към болния. Братята и сестрите на ранената мравка се втурват да оказват помощ и я лекуват групово. Самосъзнанието на мравката е толкоз развито, че тя може да " реши " положението си доста тъкмо, след което " да вземе решение " дали да получи помощ, в случай че казусът й не е обезсърчителен, или да откаже помощ и да не хаби ресурса и силите на роднините си, в случай че гибелта е неизбежна.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР