Джон Туртуро наследи Шон Конъри като Уилям Баскервил в минисериала

...
Джон Туртуро наследи Шон Конъри като Уилям Баскервил в минисериала
Коментари Харесай

Джон Туртуро наследи Шон Конъри

Джон Туртуро наследи Шон Конъри като Уилям Баскервил в минисериала „ Името на розата “, който потегля от 11 февруари по bTV всяка делнична вечер от 21, 30 часа. Актьорът е и съсценарист и съпродуцент на историческата драма по едноименния разказ на Умберто Еко – 30 години след премиерата на кинохита на Жан-Жак Ано на огромния екран.

Фабулата се развива през XIV век. Английският францискански духовник Уилям от Баскервил (Джон Туртуро) е изпратен от императора на Свещената Римска империя в северна Италия.  Задачата му е да проверява загадъчни убийства, самоубийства и други мистериозни събития, случили се в остарял манастир. Най-голямото благосъстояние в светата обител е библиотеката с хиляди скъпи творби от всеки клон на знанието. Интригите се въртят към ръкопис от специфичната секция – тази, където са томовете със противоречива точност, до които не всеки има достъп. Този ръкопис участва при всеки смъртен случай и Уилям търси какво е неговото значение. Около загадъчния лабиринт се крие и безмилостният палач. А постъпките и думите на Уилям отразяват не просто мнението му за потребността от обучение, само че и идеологическата битка в самата черква – би трябвало ли духовенството да се откаже от благосъстоянията си или властта и парите ще оказват помощ на папата да управлява целия западен свят?  Уилям и неговият асистент Адсо (Деймиън Хардунг) имат седем дни, с цел да разкрият кой от монасите прави закононарушенията и да спасят манастира от съсипия.

„ Името на розата “ е първият разказ на Умберто Еко, приключен през 1980 година. От него са продадени 50 милиона екземпляра на 40 езика. В книгата има огромна част, лишена от интригите на сюжета  – в нея Уилям дава отговор на въпросите на Адсон. Всъщност това са приключени лекции на историко-обществено-етично-религиозно-философски тематики. Филмовата акомодация излиза през 1986 година. В нея като Адсон дебютира Крисчън Слейтър.

Новият минисериал, който е италианско-френско-германска копродукция, включва 8 епизода по 52 минути. Той към този момент мина по тв каналите на Италия, Франция и Съединени американски щати. Сред актьорите има още две международни звезди - Чеки Карио и Рупърт Еверет. Режисьор е Джакомо Батиато. " Името на розата " е велика книга. Но в изключителния филм на Жан-Жак Ано беше разкрита единствено главната конспирация. Всичко останало – метафизичен диспути, разногласия за връзката сред религията и властта, за любовта, за дамите, за живота, нямаше по какъв начин да бъдат показани в границите на два часа “, разяснява Батиато.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР