Джо Байдън сравни китайския президент Си Цзинпин с диктатор по

...
Джо Байдън сравни китайския президент Си Цзинпин с диктатор по
Коментари Харесай

Той ми се обади и ми каза да не правя това: Какво става между САЩ и Китай

Джо Байдън съпостави китайския президент Си Цзинпин с " деспот " по време на политическо събитие за набиране на средства в Калифорния и то единствено ден откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че неотдавнашното му пътешестване е довело до " прогрес " в поправянето на влошените връзки сред Вашингтон и Пекин.

" Причината, заради която Си Цзинпин се разстрои доста във връзка с това, когато смъкнах оня балон с два вагона, цялостни с шпионско съоръжение в него, е, че той не знаеше, че е там. Не, приказвам съществено. Точно това е огромното стеснение за диктаторите, когато не са знаели какво се е случило ", сподели Байдън пред участниците в събирането на средства в региона на залива, визирайки китайския шпионски балон, който Съединени американски щати смъкнаха по-рано тази година.

Очевидно ексцентричните забележки на президента идват на фона на изключително под напрежение миг в връзките сред Съединени американски щати и Китай. Най-високопоставеният посланик на Вашингтон съобщи в понеделник, че Съединени американски щати и Китай са постигнали " прогрес " към възобновяване на връзките, като и двете страни са се съгласили, че е належащо да " стабилизират " двустранните си връзки.

CNN се свърза с Белия дом по отношение на коментара на президента.

Държавният секретар Антъни Блинкен участва на взаимна конференция с английския външен министър Джеймс Клевърли в Лондон на 20 юни. Блинкен споделя, че е " дал ясно да се разбере ", че Съединени американски щати " са надълбоко обезпокоени " от китайските военни действия в Куба.

В изявлението си Байдън също по този начин похвали работата на Блинкен за възобновяване на връзките, като повтори, че той " е приключил добра работа " и добави, че подобряването на връзките " ще отнеме време ". По време на второто събиране на средства във вторник Байдън сподели на донорите, че се надява американският делегат по въпросите на климата Джон Кери също да направи пътешестване до Китай " напълно скоро " с акцент върху околната среда.

Блинкен - който е първият държавен секретар на Съединени американски щати, посетил Пекин от пет години насам - неотдавна завърши двудневните си срещи в китайската столица с високопоставени чиновници, в това число Си , които не доведоха до огромни пробиви, само че до съглашения от двете страни за продължение на по-нататъшните дипломатически задължения.

" Няма да реализираме триумф по всеки въпрос сред нас във всеки един ден, само че в най-различни области, при изискванията, които си поставихме за това пътешестване, постигнахме прогрес и се движим напред ", съобщи Блинкен на конференция в Пекин в понеделник.

От своя страна Байдън съобщи пред кореспонденти още този уикенд, че се надява да се срещне със Си през " идващите няколко месеца ".

Във вторник президентът навлезе в спомагателни детайлности по отношение на някои от продължаващите напрежения сред двете свръхдържави. Той съобщи, че въпреки китайският водач да е " обезпокоен " от случая с балона, това, което " в действителност го е разстроило ", са напъните на Байдън след встъпването му в служба да сближи водачите на Четворката - Съединени американски щати, Индия, Австралия и Япония - с цел да служат като контраст на по-настъпателния Китай.

" Той ми се обади и ми сподели да не върша това, тъй като го слагам в затруднено състояние ", сподели Байдън , визирайки китайския президент. " Ние просто се опитваме да подсигуряваме, че интернационалните правила за въздушните и морските пътища остават отворени. "

Засилените задължения на Белия дом с водачите на Четиристранката, публично известна като Четиристранен разговор за сигурност, са част от по-широка тактика на Съединени американски щати да покачат дипломатическия си обсег към страните от южната част на Тихия океан и да възстановят връзките си с тази част на света.

Регионът придобива все по-голямо значение за Вашингтон, защото Китай става все по-настъпателен във връзка с териториалните си искания в региона, уголемява военноморския си потенциал и милитаризира островите в Южнокитайско море.

" Сега имаме Индия, Австралия, Япония и Съединените щати, които работят ръка за ръка в Южнокитайско море, в Индийския океан. Имаме обстановка, в която съм се срещал с всичките 50 огромни морски страни в Източна Азия ", съобщи Байдън в Калифорния.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР