Джо Байдън и Владимир Путин проведоха дългоочакван разговор. Той продължи

...
Джо Байдън и Владимир Путин проведоха дългоочакван разговор. Той продължи
Коментари Харесай

Разговорът Путин - Байдън: Какво обсъдиха?

Джо Байдън и Владимир Путин организираха дълго чакан диалог. Той продължи повече от два часа. Основната тематика беше високият риск от нова война в Украйна. Лидерите на Съединените щати и Русия споделиха, че се пробват да избегнат спора. Двамата разискаха и редица други тематики, измежду които хакерските атаки, както и арестите на политици, деятели и публицисти в Русия.

Двамата водачи приказваха по особено построена линия. Тя беше в допълнение предпазена, с цел да могат водачите да приказват намерено. Въпреки напрежението, двамата започнаха в другарски звук.

Основната тематика беше Украйна. Съединените щати считат, че Русия може да нападне прилежащата страна. Сателитни фотоси демонстрират десетки хиляди съветски бойци наоколо до Донбас и американците споделят, че офанзива може да има още през януари.

„ Не знаем, дали Путин е взел окончателното решение за потреблението на мощ, само че знаем, че разполага съветската войска в позиция, от която може да работи огромно и уверено ”, съобщи Уилям Бърнс - шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Руснаците упорстват, че не са агресор. Те показват скупчването на украински войски покрай конфликтната зона в Донбас и споделят, че това не им оставя избор.

„ Важно е да бъде принуден режимът в Киев да извършва това, което черно на бяло подписаха в съглашението от Минск. Очевидно те слушат единствено каквото им кажат Съединените американски щати ”, сподели външният министър на Русия Сергей Лавров.

Aмериканското разузнаване счита, че съветската акция е резултат от това, че Владимир Путин вижда комфортен миг да показва мощ и да притисне съперниците си на Запад, с цел да получи отстъпки по редица въпроси.

„ Смятам, че от тактическа позиция, Путин вижда идващите няколко месеца като време да работи. Вниманието на огромните европейски страни е заето с друго - промяната на властта в Германия и идните избори за президент във Франция. Същевременно Путин в този момент се усеща в по-силна позиция от икономическа позиция, спрямо ситуацията в Русия преди няколко години ”, съобщи Бърнс.

Едно от нещата, които руснаците дадоха да се разбере, че желаят гаранции от Джо Байдън и НАТО, че Алиансът няма да се уголемява в източна посока. Още пред срещата беше ясно, че Байдън не може да даде такива гаранции. Това още веднъж връща въпроса - подготвени ли са руснаците на крайности. Категоричен отговор няма, както няма и цялостна изясненост за друго - по какъв начин съответно ще отговори Западът на възможна експанзия. Байдън сподели на Путин, че рискува наказания, каквито до момента не са били налагани, само че практиката сочи, че до момента икономическите наказания не стопират Кремъл да работи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР