Джефри Соненфелд, Стивън Таян, Франек Соколовски, Михал Виребковски и Матеуш

...
Джефри Соненфелд, Стивън Таян, Франек Соколовски, Михал Виребковски и Матеуш
Коментари Харесай

Отвъд митовете: руската икономика е тежко осакатена

Джефри Соненфелд, Стивън Таян, Франек Соколовски, Михал Виребковски и Матеуш Каспрович от Университета в Йейл в резюмето на отчета си
На петия месец от съветската инвазия в Украйна стартира да се оформя някакъв роман, съгласно който единството на света в опълчването на Русия се е трансформирало във " война на икономическо безсилие, която взема своите жертви на Запад ". А за съветската стопанска система се твърди някаква хипотетична " резистентност ". Това просто не е правилно - и е отражение на необятно публикувани, само че в действителност недоразумения за това по какъв начин съветската стопанска система в действителност се държи на фона на интернационалните наказания и излизането на над 1000 световни компании от страната.

След нашествието икономическата информация от Кремъл става все по-селективна, изхвърляйки неподходящите индикатори. Тези подбрани от Путин статистики по-късно повърхностно се разгласяват в медиите и се употребяват от доброжелателни, само че небрежни специалисти за създаване на прогнози, които са прекомерно, нереалистично удобни за Кремъл.

Нашият екип от специалисти, употребявайки нетрадиционни източници на данни, кръстосани инспекции, известия от интернационалните търговски сътрудници на Русия и изследване на сложни данни от корабоплаването, разгласява един от първите цялостни стопански разбори, измерващи икономическата обстановка в Русия пет месеца след нашествието, дружно с оценка на икономическите вероятности на страната.
Реклама
От разбора излиза наяве - бягството на бизнеси и глобите пагубно осакатяват съветската стопанска система. Ето някои от по-важните заключения за това, което в действителност се случва в Русия:

- Стратегическото позициониране на Русия като експортьор на първични материали окончателно се е влошило . Сега тя би трябвало да се оправя от позиция на уязвимост със загубата на своите съществени досегашни пазари и в това време е изправена пред съществени провокации да реализира " завъртане към Азия " с липса на потенциал за незаменимия експорт на тръбопроводен газ.

- Руският импорт значително се е сринал и страната е изправена пред съществени провокации за обезпечаване на значими първични материали, елементи и технологии от разколебани търговски сътрудници. Това води до необятно публикуван дефицит на разнообразни доставки в границите на вътрешната й стопанска система.

- Въпреки заблудите на Путин за самодостатъчност и заменяне на вноса съветското локално произвеждане е в цялостен застой и без потенциал да размени изгубените бизнеси, артикули и фрагменти. Изпразването на иновационната и индустриална база на Русия докара до скок на цените и паника измежду потребителите.
Реклама
- В резултат на изтеглянето на бизнеси Русия загуби компании, представляващи към 40% от нейния Брутният вътрешен продукт , изтривайки резултата от задграничните вложения в продължение на три десетилетия. Заедно с невиждано бягство на капитали и население от страната това води до огромно намаляване на нейната икономическа база.

- Путин прибягва до очевидно неустойчива, трагична фискална и парична намеса, с цел да изглади тези структурни стопански недостатъци. Това вкара държавния му бюджет в недостиг за първи път от години и източи задграничните му запаси даже и при високите цени на силата. Като резултат финансите на Кремъл са в доста по-тежко състояние, в сравнение с се счита.

- Руските вътрешни финансови пазари - като знак както за актуалните условия, по този начин и за бъдещите вероятности, са най-зле представящите се в света през тази година - макар строгия финансов надзор. Те отразяват устойчива уязвимост в стопанската система, обвързвана с ликвидността и кредитирането . В допълнение към това, че Русия е доста откъсната от интернационалните финансови пазари и с стеснен достъп до капитали, нужни за възкръсване на осакатената й стопанска система

Гледайки напред, няма удобен стопански излаз за Русия, до момента в който съюзническите страни остават обединени в поддържането и увеличението на санкционния напън против Кремъл. Киевското учебно заведение по стопанска система и работната група Макфол - Йермак се ангажираха с създаването и предлагането на ограничения за спомагателни наказания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР