Джеф Мартинмеждународна правна кантора Baker & McKenzie, в блога Чужди

...
Коментари Харесай

Холистичният подход на Байдън срещу корупцията

Джеф Мартинмеждународна правна адвокатска фирма Baker & McKenzie, в блога " Чужди вложения и национална сигурност "
На 3 юни президентът Байдън издаде Меморандум за определяне на битката против корупцията като главен интерес за националната сигурност на Съединени американски щати. Документът разпорежда на над 15 американски федерални държавни звена и организации да извършат междуведомствен обзор и взаимно да разработят тактика, която доста ще усъвършенства способността на Съединени американски щати за битка с корупцията.

Мандатът, даден с меморандума, съставлява мощен и нужен метод за битка с корупцията във всичките й форми. Във всички тези организации държавното управление на Съединени американски щати от дълго време разполага с инструментите, нужни за справяне с корупцията, без значение дали тя е вътрешна или в чужбина и дали включва плащащите или получателите на подкупи. Новият холистичен междуведомствен метод в тази област би трябвало да обезпечи по-голяма съгласуваност, съдействие и успеваемост на другите организации и принадлежности.
Подписаният от американския президент документ регистрира световното влияние на корупцията върху демокрацията и международния Брутният вътрешен продукт.
Той ще обхване цялостната гама от корумпирани участници и техните активи чрез: ориентирани против клептокрацията начинания, външна политика и интернационалните наказания за корумпирани държавни управления и чиновници в чужбина; Закона за задграничните корупционни практики (FCPA), ориентиран към тези компании и лица, които заплащат подкупи, с цел да напредват в интернационалния бизнес; с правила за битка с изпирането на пари и обвързваното с тях използване, ориентирани към приходите от корупционно поведение; както и многочислените федерални, държавни и локални правила и организации, ориентирани към битовите измами и корупцията в многочислените й форми в цялата страна.

При определянето на този дневен ред меморандумът регистрира световното влияние на корупцията. Тя визира стопанските системи и политическите системи отвън страната, причиняващи загуба от 2 до 5% от международния Брутният вътрешен продукт заради корупционни дейности. Документът акцентира, че тези дейности отслабват икономическата правдивост, световните старания за битка с бедността и развиването и водят до национална неустойчивост и понижено доверие в държавното управление дружно с повишаването на екстремизма и миграцията. В него се споделя, че корупцията дава на властническите водачи принадлежности за подкопаване на демокрацията.
Капитал - брой 24
Администрацията на Байдън публично си слага за цел да насърчи по-голяма бистрота, да предотврати и да се бори с вътрешната и задграничната корупция, както и да обезсили методите, които корумпираните участници употребяват, с цел да избегнат отговорността за своите дейности. Това включва подсилване на национални и интернационалните институции и партньорства, идентифициране на най-хубавите практики и механизми за налагане на отговорност за корумпирани лица и подсилване на гражданското общество, медиите и други надзорни органи за осъществяване на проучвания и разбори. Прегледът ще дефинира по какъв начин най-добре да се ползват федерални закони, изискващи американски компании да рапортуват своите действителни притежатели, да лимитират офшорната финансова загадка и да подобрят обмена на информация.

По-рано тази година Конгресът одобри Закона за корпоративна бистрота (CTA), който изисква нови и съществуващи дребни корпорации и сдружения с лимитирана отговорност да разкриват информация за своите бенефициери. След това, през април, администрацията на Байдън изиска спомагателни 64 милиона $ финансиране за Мрежата за битка с финансовите закононарушения (FinCEN), с цел да построи нова база данни за бенефициерна благосъстоятелност и да приложи други правила за битка с корупцията.

Администрацията на Байдън задължава междуведомственият обзор да завърши в границите на 200 дни и ще бъде забавно да забележим какви дейности и начинания ще произтекат от него за бъдещето на антикорупционното използване в Съединени американски щати и в чужбина. Ясно е, че осъществяването на уговорката за битка с корупцията във всичките й форми ще изисква тясното съдействие на всички тези организации, дружно с техните интернационалните сътрудници за доста години напред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР