Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в

...
Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в
Коментари Харесай

Джани Родари: Сълзата на гладното дете тежи повече от цялата Земя

Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 година в дребния град Оменя (Северна Италия). Родителите му са ломбардци. Писателят, станал знаменит с незабравимете си книги  " Приключенията на Лукчо " /1951 г./, " Приказки по телефона " /1962 г./ и " Граматика на фантазията " /1973 г./.

 Неслучайно неговите творби се подреждат измежду първите най-съкровени и обичани истории от детството ни. Нека да не забравяме, че няколко генерации български деца се радват и на стиховете на Джани Родари с помощта на прелестните преводи на Валери Петров.

Джани израства в фамилията на безпаричен хлебар, който умира рано. Той и двамата му братя - Чезаре и Марио, са изпратени при родителите на майка си - в село Варесото. Расте слабоват и посърнал. Повече следи игрите на другите деца, в сравнение с да се включва интензивно в тях. 



За сметка на това обаче любопитното и мъдро хлапе обожава да слуша музика, стартира уроци по цигулка. В свободното си време, за разлика от връстниците си, луднали по приключенските романи, той се вълнува от творбите на Ницше и Шопенхауер. Завършва семинарията и получава тапия за преподавател. Любовта му към художествената литература го води в Милано, където се записва да слуша лекции по литература.

Втората международна война обаче е в разгара си и става причина той да прекъсне визитите си и да бъде мобилизиран. Заради неприятното си здраве е освободен от военна работа, само че не и братята му. Чезаре има тежка орис - попада в концентрационен лагер, където умира.



Джани Родари от ден на ден се увлича по лявата концепция - става член на Съпротивата и се причислява към Италианската компартия. След войната стартира работа като публицист в левия вестник " L'Unita ". Това е интервалът, в който стартира да написа за деца. Става основен редактор на седмичното детско списание " Il Pioniere ", което се издава в Рим.

През 1951 година издава първата си книга - стихосбирката " Книжка със смешни стихотворения ". Втората е " Приключенията на Чиполино ". През 1957 година към този момент е фамилен и с дете. Макар и на 37, Джани Родари взема решение да се придобие тапия по публицистика. Светът на детството обаче от ден на ден го увлича. До момента, в който не взема окончателното решение напълно да се посвети на литературата за деца. 

През 1970 година писателят е почетен с най-престижното отличие за детска литература - премията " Андерсен ".



След тежко боледуване, Джани Родари си отива от света на 14 април 1980 година в Рим. Но остава след себе си скъпо завещание от паметни творби, отдадени на най-милите и почтени създания на планетата. Сред творбите му като бисери в съкровищницата на детската литература блестят " Приключенията на Лукчо ",  " Джесолмино в страната на лъжците ", " Продавач на вяра ", " Граматика на фантазията ", " Приказки по телефона ", " Животни без зоопарк " и доста други.

Днес си спомняме за творчеството на Джани Родари с някои от най-емблематичите му стихотворения, както и с шепа от неговите красиви и мъдри мисли и послания:

ПРОДАВАЧ НА НАДЕЖДА

Ако можех да имам едно
магазинче със две полички,
бих продавал… познайте какво?
Надежда! Надежда за всички.
Купете! С отстъпка за вас!
Всеки би трябвало вяра да има!
И на всеки бих давал аз,
колкото би трябвало за трима.
А на тоз, който няма пари
и единствено навън поглежда,
бих му дал, без да заплаща даже,
всичката своя вяра.

" Реалността може да бъде пусната през основния вход, само че пък може да влезе и през прозореца, което е доста по-забавно. "

" Ако би трябвало да научим децата да мислят, би трябвало първо да ги научим да измислят. "

" Сълзата на детето тежи по-малко от придирчив вятър, само че сълзата на гладното дете тежи повече от цялата Земя. "

" Вярвам, че приказките, остарели и нови, образоват мозъка. Приказката е мястото на хипотезите. Тя може да ни даде ключовете, за влезем в действителността по нови пътища и оказва помощ на детето да научи за света. "

" В страната на лъжите истината е болест. "

" Изключването на тв приемника за четене на книга кара децата да намразват четенето. "

„ Грешките са нужни, потребни като хляба и постоянно красиви. Пример – кулата в Пиза. “

„ Ето историята за един човечец, попаднал в града кой знае от кое място. Трябвало да вземе, с цел да стигне до катедралата, на първо време трамвай номер три, а след това номер едно. Въобразява си, че ще икономиса един билет, като вземе трамвай номер четири. Тази история би могла да помогне на децата да разграничават вярното събиране от невъзможното. “

„ Кристалният Джакомо, въпреки и във вериги, бил по-силен от него, тъй като истината е по-силна от всяко нещо, по-светла от деня, по-страшна от вихър. “

НЕБЕТО Е НА ВСИЧКИ

Чудят се всички момиченца,
чудят се всички момченца:
небето е цяло, едно,
а е на всички оченца
То е мое, когато го виждам,
и на тоя до мен, и на тебе,
на царя, на градинаря,
на поета, на дребното бебе.
Няма дрипльо по този начин безпаричен,
че да не го има.
За лъва и за зайчето то е
обща въздушна страна
И по никакъв начин не се изхабява,
в случай че пръв го огледа съседа,
не става по-малко красиво,
за който финален го гледа.
А щом е по този начин – питат всички
момиченца и момченца, –
за какво е небето цяло,
а земята на дребни късчета?



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР