Джак-ръсел териерът е едно от най-енергичните и активни кучета. Той

...
Джак-ръсел териерът е едно от най-енергичните и активни кучета. Той
Коментари Харесай

Джак-Ръсел Териер

Джак-ръсел териерът е едно от най-енергичните и дейни кучета. Той е подобаващ за стопани, които могат да му обезпечат дълги разходки и опция да тича на воля.

История на Джак-ръсел териер

Джак-ръсел териер става известен в Англия през XIX век, когато е измежду желаните кучета за лов. Малките преносими кучета са били употребявани да се вмъкват в дупките на разнообразни зайци и лисици и да ги изкарват от тях. Ловците са ги предпочитали, тъй като умните джак-ръсел териери донасяли убити птици и можели да проследят елен по миризмата. Днес обаче джак-ръсел териерът е известен най-много като домакински любим. Породата носи името на свещеника Джак Ръсел, който вложил доста години в селектиране на тези издържливи и енергични кучета.

Стандарт на джак-ръсел териер

Джак-ръсел териер е с доминиращ бял цвят, с петна в кавяф, ръждив или черен цвят. Височината на мъжките представители на тази порода е до 30 сантиметра, тежат до 7 кг. Женските са с височина до 26 сантиметра, само че тежат съвсем колкото мъжкарите - до 6 кг.

Грижи за джак-ръсел териер

Джак-ръсел териерът е доста пламенно куче. За да е умерено, то би трябвало да изразходва силата си. Жизнерадостните джак-ръсел териери имат потребност най-много от това да са дейни непрекъснато. Колкото по-многобройно е фамилията, в което живее джак-ръселът, толкоз повече хора ще му обръщат внимание и ще играят с него, а това е доста значимо за представителите на тази порода.

Това куче обича да е център на вниманието и прави всичко допустимо, с цел да приковава вниманието на всеки. Джак-ръсел териерът е фен на приключенията и в случай че можете да го извеждате измежду природата, той ще се усеща доста благополучен. Джак-ръсел териерът би трябвало да се реши с четка един път на ден и не по-често от три пъти годишно да се къпе със специфичен шампоан. Ако кучето се изцапа, е задоволително да го избършете с влажна забрадка, да го оставите да изсъхне и да го срешете.

Обучение на джак-ръсел териер

Според експертите джак-ръсел териерът е най-интелигентният измежду всички териери. Тези кучета могат да бъдат обучавани до напреднала възраст, защото запомнят доста добре командите и могат да взимат независими решения. Джак-ръсел териерите се поддават елементарно на образование, само че към тях би трябвало да се демонстрира умерена суровост, защото могат да се опитат да преобладават над стопанина си. Обучението на джак-ръсел териер би трябвало да стартира от момента, в който то стане член на фамилията ви.

Хранене на джак-ръсел териер

 Джак-ръсел

Желателно е джак-ръсел териерът да се храни по този начин, че половината от менюто му да са месни артикули. Не се предлага да се дава мазно свинско месо и овнешко месо. Не се предлага хранене на джак-ръсел териера с самун, по-добре да задоволите потребността му от въглехидрати с варен ориз. Джак-ръсел териерът на драго сърце хапва разнообразни типове зеленчуци - както сварени, по този начин и сурови. Има джак-ръсели, които от време на време хапват плодове.

Заболявания на джак-ръсел териер

Джак-ръсел териерите постоянно страдат от кучешка тазобедрена дисплазия. Тази порода също е склонна към некроза на част от бедрената кост. Джак-ръселите постоянно страдат и от болести на очите. При тази порода се среща и вродена глухота, само че дали това е реалност излиза наяве, още до момента в който кучето е бебе.

Любопитни обстоятелства за джак-ръсел териер

Джак-ръсел териерите са известни от много време с това, че унищожават гризачи. През 1977 година джак-ръсел териерът Вампир от Англия съумял да унищожи един звук плъхове.

Един от най-известните представители на тази порода е кучето Майло, което стана звезда във кино лентата Маската. Оттогава доста притежатели на джак-ръсел дават на кучето си това име.

Недостатъци на джак-ръсел териер

Ако потребността от интензивност не се показва в дълго бягане, игри и образование, джак-ръсел териерът може да стане нападателен към хората и даже към стопаните си. Той стартира да прави пакости, с цел да притегли вниманието на стопанина си и демонстрира експанзия към други животни. Добре е да разхождате джак-ръсел териера си най-малко два часа на ден. В противоположен случай той освен ще страда, само че това може да се отрази и на държанието му. Този вид кучета са подобаващи единствено за хора, които могат да тичат с тях.

Добър вид е карането на колело в компанията на тичащ до вас джак-ръсел териер, стига да го обучите на това от дребен. Ако подарите джак-ръсел териер на дете, би трябвало да му помагате в развъждането и образованието на джак-ръсела, с цел да не се появят поведенчески проблеми при кучето.

Джак-ръсел териерът обича да дъвче, по тази причина би трябвало да му осигурите специфични кучешки играчки, подобаващи за зъбите му. Тази порода е склонна да гризе и по време на сън, тъй че леглото на любимеца ви би трябвало да е направено от материал, който ще издържи на среднощното дъвчене на мощните челюсти на дребния ловджия.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите разгласи за джак ръсел териер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР