Дизеловото гориво за една година е поскъпнало с 37 стотинки

...
Дизеловото гориво за една година е поскъпнало с 37 стотинки
Коментари Харесай

Дизелът е поскъпнал с 37 ст. за година

Дизеловото гориво за една година е поскъпнало с 37 стотинки за литър (14,45 на сто). На 10 февруари 2022 година литър от този тип гориво се е търгувал за 2,56 лв., до момента в който година по-късно цената е приблизително 2,93 лв. за литър, сочат още данните на " Фюело ". Най-скъп е бил дизелът в интервала 30 юни 2022 година - 13 юли 2022 година, като цените тогава са варирали сред 3,55 и 3,56 лв. за литър. За последния месец дизелът е паднал с 3 стотинки с наклонност към поевтиняване.

В същото време За една година бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал с 13 стотинки за литър (5,24 процента) с наклонност на поевтиняване, демонстрират данните на " Фюело ". Ако на 10 февруари 2022 година бензин A-95 се е продавал за 2,48 лв. за литър, то през вчерашния ден междинната му цена на дребно е 2,61 лв. за литър. Данните демонстрират още, че за последната година най-скъп е бил бензинът на дребно на 8 и 9 юли - 3,41 лв. за литър. За последния месец горивото не е трансформирало цената си.

За една година метанът е поскъпнал с 42 стотинки за кг (14,79 на сто). В момента пазарите са относително спокойни. Следващите няколко седмици ще бъдат значими, с цел да се види накъде ще тръгнат цените на нефтопродуктите. Вече има и информация, че Русия редуцира петролния си рандеман с 500 000 барела дневно през март, което е самобитен знак, че цените ще тръгнат нагоре, разяснява ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев пред Българска телеграфна агенция.

Според него цените, които следим сега, би трябвало да се запазят, тъй като цената на петрола е ниска, само че за сметка на това доларът е безценен. Той обаче направи конкретизиране, че множеството играчи на пазара, включително и рафинерията в Бургас, насочват своя взор към горива, създадени от нефт, доставян отвън Русия. Това значи, че колкото повече пазарът е диверсифициран и разнороден, толкоз по-различни ще бъдат цените.

" Лукойл Нефтохим Бургас ", като се изключи че се стреми да доставя казахски и азерски петрол, прави и опити през март да достави първични материали през Босфора. Няколко танкера ще дойдат от южно направление, не желая да споделям тъкмо от кое място, само че е задоволително надалеч. Това ще даде опция на българския производител да търгува на европейския пазар без безусловно никакви ограничавания, само че пък това може да промени цените на нашия пазар, тъй като когато нефтът идва от 3000-4000 км, разумно цените ще тръгнат нагоре ", твърди ръководителят на БПГА.

Според Терзиев е доста значимо какви ще бъдат цените след празниците през март, тъй като те ще бъдат определящи за идващите празници през април (Великден), когато ще има все по-голямо ползване. Сега множеството от търговците са се презапасили с нефтопродукти преди 5 февруари, тъй че сега даже няма особена търговия. " Ако обаче Москва в действителност понижи експорта на съветски недопечен нефт световно, това ще докара до разтърсване в някои елементи на света ", уточни Терзиев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР