Дизайнът на чиповете е сфера, в която изкуственият интелект има

...
Коментари Харесай

Изкуственият интелект става критично важен в проектирането на чипове


Дизайнът на чиповете е сфера, в която изкуственият разсъдък има голям капацитет
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко п роизводители на чипове ще вложат над 300 милиона $ през актуалната година в планиране благодарение на изкуствен интелект. Това е сумарната инвестиция, която ще създадат в AI, три от водещите играчи в полупроводниковата промишленост – Samsung Electronics, Intel и Qualcomm.

Полупроводниковите колоси се надяват, че изкуственият разсъдък ще форсира процеса на планиране на чипове. Според консултантската компания Deloitte Korea, вложенията в софтуерно-базирани AI решения за разработка на чипове се подхранват от продължаващия дефицит на полупроводници, който в допълнение нагнетява напрежение на пазара, разяснява The Korea Herald.

Според прогнозата на Deloitte, световните разноски за AI принадлежности за планиране на чипове ще нарастват приблизително с 20% през идващите три години, превишавайки 500 милиона $ през 2026 година

Докато предстоящите разноски за AI са относително дребни на фона на цялата полупроводникова промишленост, която може да доближи 660 милиарда $ през 2023 година, анализаторите означават сериозното значение на тази инвестиция.
още по темата
AI инструментите за планиране на чипове оказват помощ на дизайнерите да пестят време и пари, да облекчат дефицита на гении и да надграждат по-стари дизайни за потребление в модерни артикули.

В допълнение, усъвършенстваните принадлежности за разработка, поддържани от AI, могат да подобрят сигурността на веригата за доставки и да оказват помощ за намаляване на идната вълна от дефицит на полупроводници, акцентират от анализаторската компания.

„ Очаква се усъвършенстваните AI принадлежности да облекчат редица проблеми в полупроводниковата промишленост – от засилената конкуренция сред договорните производители на чипове от последващо потомство до по-високите индустриални разноски и продължаващия дефицит на полупроводници ”, разяснява Чой Хо-ки, началник технологии, медии и телекомуникации в Deloitte Korea.

Използването на принадлежности за планиране на чипове с изкуствен интелект, създадени от Масачузетския софтуерен институт, към този момент е нараснало повече от два пъти енергийната успеваемост на полупроводниците, спрямо чиповете, проектирани от хораа.

Благодарение на технологията за изкуствен интелект, тайванската компания MediaTek съумя да понижи размера на чиповете с 5% и потреблението на сила с 6% на основните си процесори, акцентират анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР