Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е оправдала фигуристката

...
Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е оправдала фигуристката
Коментари Харесай

Дисциплинарната комисия към Руската антидопингова агенция е оправда Камила Валиева

Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова организация (РУСАДА) е оправдала фигуристката Камила Валиева по делото за нарушаване на антидопинговите правила, оповестиха от Световната антидопингова организация (УАДА).

" УАДА беше осведомена от Руската антидопингова организация, че нейната Дисциплинарна комисия е издала решение по случая с фигуристката Камила Валиева. Комисията заключи, че макар че спортистката е направила нарушаване на антидопинговите правила, тя не носи " никаква виновност или отговорност " за това. Срещу нея не са  предприети наказания, като се изключи анулирането на резултатите от съветското състезание, на което Валиева завоюва златен орден в края на декември 2021 година ", се споделя в известието.

РУСАДА завърши следствието по случая на Валиева през септември, след което самостоятелната дисциплинарна антидопингова комисия трябваше да организира чувания и да вземе решение. На 21 октомври РУСАДА разгласи желанието си да не прави обществени детайлностите към делото на рускинята в дисциплинарната комисия. На 14 ноември УАДА сезира Спортния трибунал (КАС) делото против 16-годишната Валиева. В изказването на КАС се споделя, че РУСАДА не е спазила " рационалния период " за разрешаване на случая, открит от разпоредбите на УАДА. При обжалването УАДА изиска КАС да признае Валиева за отговорна за нарушение на антидопинговите правила, да й наложи четиригодишна възбрана с отменяне на резултатите от 25 декември насам и да й отнеме златния орден в отборното съревнование на Олимпиадата в Пекин 2022.

Руската антидопингова организация позволява опция за обжалване на решението на дисциплинарната комисия по случая с Валиева, заяви за ТАСС генералният шеф на РУСАДА Вероника Логинова.

" РУСАДА към момента не е получила цялостния текст на решението на Дисциплинарната антидопингова комисия, а точно претекстовете му. Ще създадем правна оценка на обосновката на решението, взето от комисията. След обзор на претекстовете на решението на дисциплинарната комисия по този случай, РУСАДА ще прегледа опцията да го апелира. Очакваме да получим цялостния текст на решението в най-скоро време и без закъснение ", сподели Логинова.

По обявата работи: Кръстина Иванова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР