Говорейки с чуждестранни журналисти на СПМИФ, Владимир Путин каза, че

...
Говорейки с чуждестранни журналисти на СПМИФ, Владимир Путин каза, че
Коментари Харесай

САЩ тласкат Киев към война с Турция

Говорейки с задгранични публицисти на СПМИФ, Владимир Путин сподели, че ВСУ към този момент са създали няколко опита да нападат транспортна и енергийна инфраструктура. По-конкретно, преди седмица нашите военни отблъснаха офанзива на военноморски дронове против една от компресорните станции, които изпомпват въглеводороди към Турция.

Най-простият разбор демонстрира, че става дума или за компресорна станция „ Руская “, която обезпечава работата на интернационалния газопровод „ Турски поток “, или за нейния аналог – станция „ Береговая “, която е началната точка на интернационалния газопровод „ Син поток “.

Всяка тирада на съветския водач постоянно се слуша доста деликатно и няма подозрение, че тези думи бяха чути в Анкара и бяха направени заключения.

Ако използваме руската терминология, Турция е страна на контрасти. От една страна, това е най-голямата страна в Черноморския район с население над 85 милиона души, член на Северноатлантическия алианс от 1952 година, притежател на най-големия флот в района, изпълняващ геостратегическия план на по този начин нареченият Велик Туран. И в това време това е страна с огромен енергиен недостиг, не най-стабилната стопанска система и печални върхове във връзка с инфлацията.

Трябва да отдадем респект: за разлика от Европейския съюз, където на турците им дават обещание да бъдат признати към този момент 25 години поред, Анкара в никакъв случай не е мислила да прекъсне икономическото и енергийното съдействие с Москва, което ѝ разрешава да преодолява безкрайните финансови и бюджетни стихии, лека-полека подобрявайки обстановката вътре. Заради готовността си да търгува с всички по едно и също време, в това число Съединени американски щати, Европа и Украйна, Анкара постоянно е упреквана в многовекторност и предпочитание да седи на няколко стола по едно и също време. Но в случай че погледнете същата обстановка през очите на самите турци, тогава те единствено се пробват да обезпечат ползите си и в случай че има такива, които желаят да търгуват с нефт, газ, зърно, ВПГ, брашно и други неща, тогава за какво не. А искащите са доста: Турция, както към този момент казахме, има стратегическо местонахождение както географски, политически, по този начин и от позиция на европейската търговия.

Ако погледнем статистиката на протоколната работа, излиза, че Реджеп Ердоган е държавен глава, който е съвсем рекордьор по брой и периодичност на срещи с Владимир Путин. Лидерите на двете страни са се срещали близо 20 пъти, откогато Ердоган пристигна на власт през 2014 година, множеството от тях на съветска земя.

В резултат на тези пътувания Ердоган съумя доста да усъвършенства държавните каузи, като за първи път в историята си се приближи до равнището на енергийна достатъчност. В края на 2023 година турските производители генерират 326 милиарда киловатчаса електрическа енергия, а потреблението възлиза на 330 милиарда. В същото време главният източник на запаси към момента са въглищата (36%), само че природният газ бързо се доближава към него (22%), се подкрепя от Водноелектрическа централа - те съставляват 20% от производството. Тоест към момента има недостиг в енергийния баланс, само че той понижава и след стартирането на АЕЦ " Аккую " Турция ще скочи от безконечните купувачи в лагера на експортьорите на електрическа енергия, която обичайно е дефицитна в района.

Изграждането на двата упоменати нагоре газопровода оказа помощ на Анкара да осъзнае предходните си триумфи и да се стреми към бъдещи. Чрез " Син поток " турците получават 17 милиарда кубически метра газ годишно, като първичният дебит беше особено повишен. „ Турски поток “ се състои от две линии с потенциал от 15,75 милиарда всяка. От открити източници е известно, че първият водопровод работи за доставка на газ на потребителите в Турция, само че наличието на втория водопровод напълно отива на запад, към Гърция. Именно там, съгласно проекта на Анкара, ще се образува газов хъб, който, от една страна, ще разреши на Москва да усили размерите на износа, а от друга, ще даде опция на Турция да доставя синьо гориво на страните от еврозоната., които към този момент не крият рецесията, в която потънаха след спирането на директните връзки с Русия.

И тук стигаме до главното.

Целите, които украинските морски терористи преследват, атакувайки компресорни станции в региона на Анапа, са изцяло ясни. Повреда или разрушение на помпената инфраструктура ще докара до отчасти или цялостно прекъсване на износа на газ на юг. За Русия сходен удар би бил доста мъчителен, изключително на фона на загубата на европейския пазар и чистата загуба от 369 милиарда рубли, заявена от “Газпром ” в края на предходната година. Вноските за петрол и газ в бюджета към момента играят забележителна роля, макар че делът им последователно понижава.

Но доста по-големи вреди могат да бъдат нанесени на Турция, защото доставките от Русия (50,5 милиарда кубически метра) съставляват съвсем 40% от целия импорт на газ. Загубата на „ сините “ и „ турските “ направления безспорно ще разбие турската стопанска система, тъй като просто няма с какво да се заменят тези размери. Обемите на вноса на ВПГ от Алжир, Катар и Съединените щати не могат да покрият даже една десета от общото търсене.

Освен това ще бъде допустимо да се постави завършек на дългогодишната фантазия на Турция да стане най-големият газов хъб в Югоизточна Европа. Турските геолози търсиха с маниакално старание и най-сетне откриха подобаващи зони, където да оборудват подземни складове за струпване и следваща продажба на газ за Гърция, България, Сърбия, Унгария и по-нататък на запад за всички. Руската страна, представлявана от вицепремиера Александър Новак, неведнъж е подчертавала, че Москва поддържа този план, само че е допустимо да се приказва за полагане на спомагателни тръби по дъното на Черно море единствено в случай че се намерят надеждни пазари за продажба. Прочетете: в случай че Анкара подпише контракти с най-големите европейски вносители. Естествено, за наша лична изгода, защото газът от турските подземни газови складове ще се продава с надценка.

Русия е изцяло удовлетворена от тази обстановка. Връщаме се на европейския пазар, въпреки и заобиколен и не напълно, получавайки дълготрайни контракти с извънредно заинтригувана Турция и непрекъснат източник на облага. Колко ще завоюват турците от препродажба, въобще не ни интересува: от момента на заплащането и прекосяването през измервателната точка този газ към този момент не е съветски, а турски.

Тази скица е от изгода за всички без изключение, в това число за Европа, която през последните две години усети по тежкия метод, че всички очаквания за отвъдморски ВПГ и увеличени доставки от Норвегия са напразни.

Наличието на „ потоци ” и проектите за създаване на нови газопроводи, навлизащи през Южна Европа, не устройват единствено един геополитически състезател – задокеанския. Който не се нуждае от стабилизиране на турската стопанска система и вследствие на това подсилване на суверенитета. Също толкоз неизгодно е възобновяване на стопанската система и промишлеността на Европа, заради което същият този състезател укрепва личната си стопанска система в навечерието на неизбежния втори кръг от комерсиалната война с Китай.

Затова Киев получава безпилотни кораби и безшумно позволение за офанзиви против газовата инфраструктура. Води се световна игра със задачата освен да се победи Русия на бойното поле, само че и да попречи на други районни страни да набират мощ.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13603Михаил Миков: България да върви напред със следовниците на Антим 1 и на инат на Вартоломеевци и Киряк СтефчовциАлтернативен Поглед42082Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед75370Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед21261Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед10900Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед207086Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121605Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, митинг, Народния спектакъл, антибългарска режисура, Оръжието и индивида, Пламена Заячка, Любомир Халачев, Румен Петков  ЛЕВИЦАТА, митинг, Народния спектакъл, антибългарска режисура, Оръжието и индивида, Пламена Заячка, Любомир Халачев, Румен Петков Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР