Дирижирана ли е подкрепата на колегите на кандидата? Този въпрос

...
Дирижирана ли е подкрепата на колегите на кандидата? Този въпрос
Коментари Харесай

Лек сблъсък Панов-Гешев при изслушването

Дирижирана ли е поддръжката на сътрудниците на претендента? Този въпрос на Олга Керелска, член на Висш съдебен съвет, към претендента за гл. прокурор Иван Гешев докара до политическо говорене, а по-късно и до замяна на въпроси и отговори сред Гешев и представилия се несъответстващо ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

" Който каквото и да счита за българските прокурори и магистрати – аз не мога да си показва, че мога да се обадя на някого и да му кажа – ще получите лист. Всяка професионална общественост се сплотява при офанзива. А тук има офанзива и тя е политическа. Единственият метод една професионална общественост да отговори е посредством мнения. Според Венецианската комисия, най-автентичният метод за изложение на мнение е мнение на прокурорските препоръки. Да, невиждано е, само че е невиждано и прокурор да се кандидатира за основен прокурор. През годините, като се изключи господин Цацаров, който беше углавен арбитър, предходните основни прокурори са били отвън професионалната общественост. Аз се гордея с това, че имам поддръжката на чистачките и водачите – не различавам сред магистрати и чиновници. Всеки си има подготвеност и си прави работата, не разделям хората на категории хора, по отношение на това, което работят ", отвърна й Гешев и добави, че изрично не счита, че всички протестиращи го вършат поради политически напън.

" Извинявам се на българските жители, че поради мен не могат да стигнат до работните си места, домовете си, детските градини ", сподели още претендентът.

Тогава пристигна редът на Лозан Панов, който незабавно се впусна в предпазен режим на позицията на Керелска, която обаче никой не бе нападнал. След което зададе три въпроса, които по никакъв метод нямаха отношение към професионалния спор за бъдещето на прокуратурата. Първият бе по отношение на делото КТБ – " Бихте ли ми споделили дали представителите на регулаторните органи тогава имат някакво качество в делото? " – попита Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров реагира и попита дали е редно да се задава подобен въпрос и то от ръководителя на Върховен касационен съд, който неизбежно ще прегледа делото като последна инстанция.

Гешев въпреки всичко взе думата за отговор. " По това дело има три групи закононарушения – едното касае длъжностното заграбване, второто – заграбване на основна каса, има обвинявания към някогашен подуправител на Българска народна банка и представител на съответния контролен бранш в Българска народна банка. Дали сме прави или не – ще реши съдът ", отговори претендентът и акцентира, че прессъобщението и обвинителният акт по делото са обществени и са оповестени в интернет.

Панов продължи и зададе чудноват въпрос, който по никакъв метод не касае активността на Иван Гешев нито като прокурор, нито като следовател – кои медии, съгласно него са справедливи и кои не. " Тези, които пишат истината и които не го вършат ", отговори въпреки всичко претендентът.

Накрая ръководителят на Върховен касационен съд попита и по какъв начин ще благодари на основния прокурор за номинацията. " Благодарен съм на основния прокурор, че съм част от неговия екип. Ако говорите за материално изражение – не, нямаме такива връзки ", уточни Гешев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР