Дирекция Вътрешна сигурност“ - МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната

...
Дирекция Вътрешна сигурност“ - МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната
Коментари Харесай

Обжалват отказа на прокуратурата за производство по случая с престъпната група в ГДНП

Дирекция „ Вътрешна сигурност “ - Министерство на вътрешните работи апелира прокурорско разпореждане на Специализираната прокуратура за отвод от формиране на досъдебно произвеждане по следствие на дирекцията по отношение на проведена незаконна група от управителни чиновници на ГДНП в интервала 2018-2020 година.

Разследването е почнало по постъпили сигнали и медийни изявления, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и жители, отвън системата на Министерство на вътрешните работи. В хода на следствието са употребявани СРС с разрешението на Специализирания углавен съд и са направени ВДС-и. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

На база подписано съглашение от 2013 година сред министъра на вътрешните работи и основния прокурор на Република България, с информация за следствието е разполагала и ВКП. През юни 2020 година събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния шеф на ДВС-МВР с оглед съществуване на задоволително данни за съществуването на ОПГ с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Направено е искане за формиране на досъдебно произвеждане.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 година е изработен отвод от формиране на досъдебно произвеждане за ОПГ с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП. По време на следствието, през 2020 година един от висшите чиновници на ГДНП е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Към датата на прокурорския отвод същият е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в Народното събрание.

На съображение член 213 от Наказателно-процесуален кодекс Дирекция „ Вътрешна сигурност “ – Министерство на вътрешните работи апелира прокурорското разпореждане на Специализираната прокуратура пред Специализираната апелативна прокуратура. ДВС – Министерство на вътрешните работи смята, че прокурорът, направил отвод да образува досъдебно произвеждане, не е показал въз основа на кои материали е направил своите правни заключения. Ако обособените материали съдържат спорна информация, юридическата точност изисква обвинителят да стимулира за какво е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави усещане, че размерът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е забележителен, като и досега в ДВС-МВР не е постъпвало мнение от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за преустановяване е от януари 2021 година, а самото изпращане на протоколите за направени ВДС-и е от април 2021 година – 3 месеца по-късно, и явно не са взети поради при взимане на решението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР