Директорка на частна детска градина осъди НОИ, защото при пенсионирането

...
Директорка на частна детска градина осъди НОИ, защото при пенсионирането
Коментари Харесай

НОИ не призна директорка на забавачка за учителка

Директорка на частна детска градина осъди Национален осигурителен институт, тъй като при пенсионирането 2 години от стажа не бил приет за училищен поради управителната служба. Така дамата била лишена от правото на надбавка към пенсията си от Учителския пенсионен фонд. Тя атакувала разпореждането на осигурителния институт пред Административния съд в Пловдив и на 26 септември той се произнася в нейна изгода. Указанията на магистратите са Национален осигурителен институт да прегледат проблема още веднъж, тъй като са налице всички учредения двете години на шефската позиция да се смятат за училищен стаж. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд.

Жената подала заявление за пенсия през октомври м.г. Имала навършена нужната възраст и близо 37 години стаж и документите били завършени. Било отказано обаче да бъде отпусната надбавката за училищен стаж поради работата 1 април 2009-а до 6 март 2011-а като шеф на частна забавачка.

В съда станало ясно, че на шефовете се зачита работа като учители, в случай че се преподавали най-малко 72 часа годишно. Преглед на материалните книги на детската градина посочил, че през образователната 2008-2009 година дамата е преподавала 396 часа, а през идната - 162 часа. Отделно учителка в същата детска градина разказала пред правосъдния състав, че някогашната шефка непрестанно била при учителите и ги замествала, когато им се налагало да отсъстват.

От Национален осигурителен институт ще би трябвало да платят и разноските по делото от 800 лева
тагове Национален осигурителен институт шеф детска градина преподавател дело съд
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР