Директори на училища са бесни на просветния министър Красимир Вълчев.

...
Директори на училища са бесни на просветния министър Красимир Вълчев.
Коментари Харесай

Директори бесни на Вълчев. Прехвърля им отговорността

Директори на учебни заведения са гневни на просветния министър Красимир Вълчев. Те настояват, че заповедта, с която не МОН, а управленията на учебните заведения вземат решение дали да минат към отдалечено образование, им трансферира отговорността. МОН пръхвърля личните си отговорности, с които те не са в положение да се оправят, настояват ученически шефове. Министърът обаче и през днешния ден разгласи, че задачата е да има най-много присъствено образование по тази причина ще се работи локално.

Според новата заповед оферти за отдалечено образование ще могат да вършат шефовете на учебни заведения в алената или оранжевата зона. Тези учебни заведения би трябвало да имат увеличаващ се брой отсъстващи деца, възходящ брой позитивни проби или доста случаи с грипоподобни признаци. „ Ако 15% от учениците или учителите в едно учебно заведение отсъстват заради признаци като тези на COVID-19, учебното заведение се затваря. Респективно – 20% от паралелката ", сподели в изявление за Нова тв Красимир Вълчев.

Решението за отдалечено образование ще се взима от Педагогическия съвет, ще се съгласува с Обществения съвет и родителите. Препоръката е това образование да става първо в гимназиален стадий, по-късно в прогимназиален и в краен случай в начален. Продължителността му ще зависи от Регионалните здравни инспекции. Заповедта обаче провокира гневни реакции.

Училищни шефове са безапелационни, че не са готови те да вземат решенията. Венелина Николова, шеф на 125-о СУ съобщи пред Българска национална телевизия: „ Лошото е, че в тази заповед решенията би трябвало да се вземат от шефа въз основата на заболеваемостта в учебното заведение и въз основата на това какъв брой хора имат грипоподобни признаци или на COVID-19. В учебно заведение шефът не е здравно лице. Тук още веднъж в ръцете на шефа се слагат решения, които за жалост не са от моите пълномощия ”.

В момента в учебното заведение няма положителни възпитаници, има 15 карантинирани деца, контактни на родителите си. Това доста или малко е за прекосяване в електронна среда, пита Венелина Николова. И декларира: „ Наистина считам, че тези решения би трябвало да ги взимат способени органи ”.

Пред бТВ шефът на елитното 119 СУ Диян Стаматов съобщи, че от идната седмица учениците от 8-и до 12-и ще минат в отдалечено образование. Съгласувателните процедури към този момент на направени. В нашето учебно заведение учат над 1000 деца, отдалеченост мъчно може да има, сподели Стаматов. Той счита, че е рационално децата да са с маски и в клас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР