Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов отхвърли искането на

...
Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов отхвърли искането на
Коментари Харесай

Директорът на СМГ отказа да напусне, МОН го чака след отпуск с искане за обяснения

Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов отхвърли настояването на работодателя си - началникът на Регионалното ръководство на образованието към МОН - да подаде оставка. От своя страна, от РУО чакат приключването на отпуска му и в понеделник ще му връчат искане за пояснение за откритите при инспекция нередности.

Категорично отхвърлям и няма да подам оставка. Ще продължа да работя в полза на децата от Софийската математическа гимназия, съобщи шефът Антони Стоянов пред " България ON AIR " тази заран.

Началникът на РУО Ваня Кастрева изиска оставката на Стоянов вчера след едномесечни опити от страна на МОН за разрешаването на спора в гимназията. Той стартира през юли с уволнението на един от безспорните престижи в учебното заведение - учителката по математика Петя Тодорова, с претекстове, които тази заран зам.-министърът на образованието Таня Михайлова назова пред bTV " граничещи с парадокса ".

Стоянов твърди, че като член на националната комисия на математическото съревнование " Европейско кенгуру " Тодорова е работила против ползите на гимназията. Защо? Защото, твърди шефът, е подписала протокол, с който учениците от СМГ са изключени от присъединяване в националния кръг.

Истината е малко по-различна - с подписа си Тодорова единствено удостоверява, че учениците са получили съответните оценки. Решението те да бъдат изключени (то по-късно бе анулирано и децата не бяха ощетени) бе разследване от разногласието сред съорганизаторите на надпреварата. Всички, явили се при Съюза на математиците в България възпитаници в началото не бяха позволени до националния кръг, само че след намесата на МОН решението бе преразгледано.

Уволнението на Тодорова провокира митинги на родители и възпитаници, само че шефът не отстъпи. Напрежението се усили и с решението му да не възобнови срочни контракти на учители, недоволни от метода му на ръководство.

Този път опитът на МОН да посредничи удари на камък. Вместо да се стреми да успокои обстановката, той предизвика напрежение, държи се жестоко, криеше се от нас, показа пред OFFNews през вчерашния ден министърът на образованието Красимир Вълчев.

След поисканата през вчерашния ден оставка напрежението ескалира, шефът се барикадира в учебното заведение, нищо, че е в отпуск, а пред постройката течеше митинг. Наложи се отишлата на място Кастрева да повика полиция.

" От 12 юли се занимаваме с този спор. Има митинги, неодобрение на родители. Тези митинги са за уволнението на един преподавател, който се е потвърдил и работи. По-важното е, че се получава разцепление в учебно заведение, опълчване на учители, на родители, има заплаха учениците да се включат в този спор ", разяснява тази заран зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя призна, че опитите на МОН да беседва с шефа са били несполучливи: телефонът му непрекъснато бил изключен. 

Тя разказа и последващата процедура: " В деня, в който отпускът изтича, би трябвало да му се връчи искане за писмени пояснения и оттова нататък се съблюдава процедурата по Кодекса на труда ".

Поведението му е неприемливо и няма по какъв начин да го толерираме, акцентира тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР