Директорът на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства

...
Директорът на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства
Коментари Харесай

Имало е нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, обяви Бойко Рашков

Директорът на Националното бюро за надзор на специфични разследващи средства Бойко Рашков удостовери пред Нова телевизия, че е имало нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и публицисти. На въпрос дали това се е предписание за заплашване, напън или шантаж той отговори позитивно.

Коментарът му пристигна, откакто Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) лиши достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на бюрото Георги Гатев. По информация от следствието настояването за отнемането на достъп е било поради връзки на Гатев с подслушания в това време варненски арбитър Светозар Георгиев, който е и съдия-докладчик по делото на варненската прокуратура против предприемача и водач на " Воля " Веселин Марешки.

Според Рашков всичко това се предписание, с цел да не може ръководената от него институция да реализира своите пълномощия по закон и да се ограничи активността му. По думите му за по-малко от 4 години от началото на работата на бюрото то е съумяло да понижи в пъти нерегламентираните подслушвания в страната и по този начин те станали в сходство с европейските стандарти.

Той сподели още, че органите, които желаят да лимитират дейностите на бюрото са прокуратурата и ДАНС. Рашков добави, че по този метод може да се стигне до безотговорно подслушване.

" До 2014 година един от държавните органи, които необмислено желаеха потребление на СРС в безспорен прорез със закона беше ДАНС. Ежегодно е имало нерегламентирано подслушване за напън и заплашване на политици, магистрати и публицисти ", съобщи Рашков.

Той разкритикува прокуратурата, че не е желаела да събира обстоятелства по случая с Гатев, който за него бил " режисура ". По думите му е предложил да даде доказателства, като е потърсил и няколко пъти основния прокурор Сотир Цацаров. Никой обаче не му обърнал внимание.

" Възраждат се някои хрумвания за обновяване на следствия против избрани политически лица. За мен е симптоматично, че се протяга ръка на човек на Движение за права и свободи в бюрото ", сподели още Гатев, припомняйки, че Гатев е определен от квотата на Движение за права и свободи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР