Директорът на Mozilla Chris Beard потвърди в интервю, че организацията

...
Директорът на Mozilla Chris Beard потвърди в интервю, че организацията
Коментари Харесай

Mozilla се готви да пусне Firefox Pemium услуги през 2019

Директорът на Mozilla Chris Beard удостовери в изявление, че организацията възнамерява да предлага premium услуги в близко бъдеще. Осъзнават, че имат огромна взаимозависимост от търсещите машини и приходите, които носят те. Около 90% от общите доходи на фондацията идват от покупко-продажби с търсачките. Останалите 10% са от дарения, Pocket и други.

Firefox Premium ще е опитът на Mozilla да диверсифицира източниците си на доходи, без да лимитира актуалните си услуги. Beard загатва за VPN услуга като образец какво може да се предлага. Всички консуматори на Mozilla ще получат безвъзмезден базов достъп, а платената версия ще предлага усъвършенствана функционалност и спомагателни варианти.

С този модел работят доста от VPN доставчиците. Слагат безвъзмездна версия с стеснен трафик или скорост, а след ъпгрейд  лимитите изчезват или се усилват доста. Не е ясно дали Mozilla възнамерява да има лична VPN услуга или ще работи с компания от сектора. В предишното към този момент имаше сходно партньорство – с Proton VPN.

Другата услуга, която бе упомената, е за предпазване на информация. Не бяха разкрити никакви елементи. Можем да отбележим, че в тази сфера freemium моделът също е натрапен. Получаваш малко място при регистрация, а против месечна или годишна такса можеш да го увеличиш.
Директорът разгласи, че се готви цяла гама от сходни услуги, като задачата е формалното им показване да бъде през октомври тази година.
Определено това ще е образован ход и надалеч не е просто лакомия. Това е изцяло естествен процес, като се има поради, че облагата на Mozilla зависи в огромната си част от техния максимален съперник при браузърите – Гугъл. Винаги опцията от G да не възобновят договорката си е на разположение, въпреки и да е малко евентуално. Въпреки това, сега Гугъл може да вземе превес при всевъзможни договаряния, защото е наясно, че Firefox няма опция за финансиране все още.

Ако Mozilla няма потребност от парите на Гугъл, то браузърът към момента ще има потребност от интеграция с някоя търсачка. Възможността за това остава Microsoft Bing. Сделки от този жанр с търсачката са подписвали компании като Yahoo и Verizon.

Със сигурност при положително осъществяване на новите услуги и малко шанс, новият източник на приходи може в дълготраен проект да надмине приходите от търсачки. Всичко това обаче би трябвало да се случи в естетика с полезностите на фондацията – дискретност, неприкритост и фокус върху потребителя. Смятаме за реалистична опцията ядрото на Firefox да остане непокътнато от новите услуги, те да са на добра цена и да не злоупотребяват с данните на потребителите.
Бихте ли станали клиенти на Firefox Premium услугите?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР