Директорът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис -

...
Директорът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис -
Коментари Харесай

Джеймс Бълърд: Остава рискът от финансова криза

Директорът на клона на Федералния запас в Сейнт Луис - Джеймс Бълърд - предизвестява в изявление за "Файненшъл таймс ", че възможна вълна от фирмени банкрути вследствие на пандемията може да провокира финансова рецесия. Според банкера, "въпреки че Съединени американски щати са минали през началната фаза на болестта през март и април, тя към момента е в положение да изненадва ".

Коментарите на Бълърд се появяват в миг когато публични представители на щатската централна банка правят оценка икономическия резултат от нови скок на инфекцията в огромни американски щати, сред които Тексас, Флорида, Калифорния и Аризона, заплашващи да разрушат нежното възобновяване след първичния пандемичен потрес. Банкерът счита, че точно непредсказуемостта на ковид е главният претекст Федералният резев да продължи да поддържа кредитните си стратегии, макар доста усъвършенстваната ликвидност на финансовите пазари. И че задачата на тези стратегии е да подсигуряват, че финансовите потоци няма да пресъхнат. Това мнение на Бълърд е значително в отговор на рецензиите, че щатската централна банка е отишла прекомерно надалеч в поддръжката си за финансовите пазари. И че по този метод тя надува изкуствено цените на активите и оказва помощ на корпоративна Америка за сметка на дребния и междинния бизнес, с което усилва неравенството.

В момента Федералният запас има две настоящи стратегии за покупка на корпоративен дълг на първичния и на вторичния пазар, в това число на облигации, изпаднали във високорисковата (junk) територия, в която централните банкери не са "гастролирали " до момента. Макар че признава "противоречията " на тези схеми, Бълърд показва, че те са значим поръчител, че пазарите няма да пресъхнат, което би довело неизбежно до финансова рецесия. Според банкера най-тежкият удар от пандемията е бил през второто тримесечие. Той планува преход към "забележителен напредък " през идващите три месеца, въпреки че "колко огромен " ще е той ще стане ясно през идните 90 дни.

Публикуваното обобщение от последното заседание на паричния комитет на Федералния запас на 9 и 10 юни, което бе огласено на 1 юли, демонстрира, че болшинството щатски централни банкери са уверени в нуждата от по-точна информация и инструкции за бъдещото развиване на лихвената политика и на покупките на активи. Което, съгласно Бълърд, не е належащо, тъй като сегашните дейности са "много ефикасни ". И би било доста по-добре да се обвържат бъдещите насоки с икономическите условия, а не с дати.

Бълърд гледа скептично на изключително известния и дискутиран в последно време "контрол на кривата на доходността " - политика, употребена за финален път по време на втората международна война, при която централната банка дефинира целеви равнища на възвръщаемостта на американските ДЦК и съгласно тях настройват покупките на активи. Банкерът подрежда този метод на последно място в своя лист от цели на Федералния запас.

Петдесет и деветгодишният Бълърд е измежду най-дълго задържалите се в офиса районни шефове на Федералния запас. Той е оглавил клона на щатската централна банка в окръг Сейнт Луис (който обгръща Арканзас и елементи от Мисури, Мисисипи, Кентъки, Индиана, Илинойс и Тенеси) през 2008-а - в разгара на финансовата рецесия. Бълърд разказва сегашният спад като "по-труден " за централните банкери, тъй като не е ясно какво се случва в Съединени американски щати и по света като цяло.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР