Директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението

...
Директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението
Коментари Харесай

Поздравления за персонала на дом Майка и дете в Стара Загора, спасил 39 деца при пожар

Директорът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов връчи през днешния ден от името на вътрешния министър Младен Маринов приветствен адрес на Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора, прочут повече като като дом " Майка и дете ". Поздравлението е отправено към шефа на дома Георги Узунов и към чиновниците на общественото заведение, които при пожар, зародил в борова гора до самия дом в събота след обяд, изтеглиха незабавно на безвредно място 39 деца и бебета и не позволиха нито едно от тях да пострада от дима и пламъците. Повечето от тях са неподвижни или мъчно преносими и е трябвало да бъдат носени на ръце.

По това време дежурен доктор в дома е доктор Юлиан Илчев, който издал джука заповед за евакуацията. Педиатърът е някогашен кмет на община Раднево, който след края на мандата си се върна към лекарската специалност.

В приветствения адрес министър Маринов е написал: " Благодарение на професионализма и съобразителността ви не беше позволена загуба на човешки живот. Целият личен състав е реагирал съответно и експедитивно преди пожарът да доближи Дома и по този начин не е позволена заплаха за децата и шестте бебета, поверени на вашите грижи. Действията на дежурния доктор Юлиан Илчев, издал джука заповед за евакуация, са били точни и навременни. Адмирации и към старшата сестра Гинка Ковачева, която е провела извеждането на всички деца от застрашената постройка.

Ситуация като тази потвърждава на процедура, че сте се отнесли с нужната съвестност и че чиновниците ви са подготвени на равнище ".

Поздравления получиха и двайсетината доброволци от близката циганска махала " Лозенец ", които са помогнали доста както при евакуацията на дребните пациенти на дома, по този начин и за гасенето на пламъците. В гасенето участваха и огнеборци с 2 противопожарни автомобила.

Огънят избухна малко преди 17 часа в събота и унищожи 62 декара борова гора и шубраци. Боровете не могат да бъдат възобновени и мястото би трябвало да се залесява още веднъж, оповестиха от община Стара Загора. Този път ще бъдат засадени дървесни типове, които са по-устойчиви при пожари.

В същото време продължава следствието за аргументите, довели до бедствието. Разследващите работят по три съществени версии за него: детска игра с огън, немарливост при боравене с открит огън или тенденциозен палеж. Има съмнение, че две малолетни момчета, на 16 и на 17 години, които по това време били на циганска женитба и злоупотребили с алкохол, са драснали преднамерено клечката на боровете, с цел да се забавляват и гледат сеир.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР