Дипломатическите усилия за предотвратяване на разработването на ядрено оръжие от

...
Дипломатическите усилия за предотвратяване на разработването на ядрено оръжие от
Коментари Харесай

Гроси решен да спре ядрен Иран с дипломация

Дипломатическите старания за попречване на създаването на нуклеарно оръжие от Иран би трябвало да стартират още веднъж. За това настоя шефът на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, представен от CNN. Той предизвести, че Техеран е натрупал задоволително материал за няколко нуклеарни оръжия.

Гроси съобщи пред подкомисия на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел в сряда, че Иран към момента не е основал нуклеарно оръжие и Западът би трябвало да удвои напъните си, с цел да го спре да го направи.

Уранът, обогатен до повече от 90%, може да бъде употребен като оръжие. Иран има 70 кг уран, обогатен до 60% непорочност и 1000 кг до 20% непорочност, съгласно данните на Гроси.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че ръководителят на МААЕ се насочва към Техеран през февруари за " доста нужен политически разговор ". Посещението ще се реализира, макар че Съвместният изчерпателен проект за деяние (JCPOA), нуклеарна договорка, подписана с Иран през 2015 година, е в доста неприятно положение, сподели той.
 Гроси отива в Иран за нуклеарни диалози през февруари
Гроси отива в Иран за нуклеарни диалози през февруари

Това съобщи той пред депутати в Европейския парламент

Планираното посещаване на Гроси беше доказано от Мохамад Еслами, началник на иранската атомна организация, който сподели, че Техеран чака посещаване от шефа на МААЕ, заяви организация Fars в сряда.

Спадът в опитите за възкръсване на договорката пристигна в миг на нараснало напрежение сред Съединени американски щати и Иран.

Европейският съюз (ЕС) посредничи в непреките договаряния сред Вашингтон и Техеран, ориентирани към възобновяване на нуклеарната договорка, само че договарянията бяха в застой, откакто иранското държавно управление изиска спомагателни гаранции.

След това договарянията бяха изцяло прекъснати от общонационални митинги в Иран

" JCPOA не е бил на дневен ред от месеци ", сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс във вторник.

Администрацията на президента Джо Байдън също по този начин вкара наказания против Техеран след репресиите на държавното управление против протестиращите,
 Иран ядосан на МААЕ за последната резолюция за урана
Иран ядосан на МААЕ за последната резолюция за урана

Техеран видя мощен напън от страна на Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР