Дипломатическите представителства на България в чужбина вече са поискали разрешение

...
Дипломатическите представителства на България в чужбина вече са поискали разрешение
Коментари Харесай

42 държави разрешиха гласуване на българи на изборите

Дипломатическите представителства на България в чужбина към този момент са поискали позволение или са уведомили 128 страни, с които страната ни има дипломатически връзки и има упълномощен дипломат. Към днешна дата от 61 страни, в които ЦИК е определила места за гласоподаване, България е получили позволение от 42. Това стана ясно по време на брифинг на Министерството на външните работи.

Съгласно решение на ЦИК са избрани 736 секции в 61 страни. " От страни, в които има огромни български общности, към момента чакаме позволение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Англия, Канада и Норвегия ", обяви Калин Анастасов.

На страницата на ЦИК към този момент има опция за подаване на електронно заявление за гласоподаване. Срокът за това е до 6 септември. В случай, че бъдат събрани задоволително брой заявки според Изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях.

" Призоваваме българските жители отвън страната интензивно да се записват посредством електронната форма за заявки за гласоподаване. Предварителната им регистрация дава опция за включване в изборните описи за гласоподаване, което би довело до по-бързото протичане на изборния развой и най-важното опция за оптимален брой български граджани да упражнят правото си на глас ”, съобщи Калин Анастасов.

До момента са подадени над 2500 заявки.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР