Дипломати от Европа, Китай и Русия обсъждат ново споразумение с

...
Дипломати от Европа, Китай и Русия обсъждат ново споразумение с
Коментари Харесай

Европа, Китай и Русия обсъждат ново споразумение с Иран

Дипломати от Европа, Китай и Русия разискват ново съглашение с Техеран в опит да спасят иранското нуклеарна договорка, заяви  германският вестник „ Билд ам зонтаг ", представен от „ Ройтерс “.

Новото съглашение планува финансова помощ за Иран в размер, сходен на този, който Европейски Съюз отдели за договорката с Турция, в която страната се ангажира да държи бежанците от Близкия Изток на своя територия и да не ги пуска в Европа.

Срещата ще се организира идната седмица във Виена под председателството на заместни-върховния представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Хелга Шмид. Участие на срещата са удостоверили Германия, Англия, Франция, Китай и Русия, само че не и Съединени американски щати. Все още не е ясно, дали Иран ще изпрати собствен представител.

Със съглашението от 2015 година Иран се съгласи да ограничи нуклеарната си стратегия в подмяна на намаляване на западните наказания. Едно от главните възражения на администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп против договорката е, че тя не обгръща ракетната стратегия на Техеран и иранската поддръжка за Хизбулла и Хамас, които Западът счита за терористични организации.

 „ Трябва да се отдалечим от името „ Виенско нуклеарно съглашение “ и да прибавим спомагателни детайли към договорката. Само това ще убеди президента Тръмп да се откаже още веднъж от глобите “, написа вестникът, цитирайки върховен посланик от Европейски Съюз.

Миналатаседмица иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф съобщи, че Техеран и Европейски Съюз са сложили положително начало на договарянията за избавяне на съглашението от 2015г., само че всичко зависи от това какво ще се случи през идващите няколко седмици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР