Динамиката в политиката от изборите насам е дала отражение върху

...
Динамиката в политиката от изборите насам е дала отражение върху
Коментари Харесай

Шок за управляващите. Какво показва най-новата социология

Динамиката в политиката от изборите насам е дала отражение върху електоралната картина в страната. Ако изборите бяха през днешния ден, 24,9% от гласуващите щяха да поддържат ГЕРБ-СДС, до момента в който 19,4% биха дали своят вот за " Продължаваме промяната-Демократична България ". Това демонстрира национално представително изследване на проучвателен център " Тренд " по поръчка на " 24 часа ". То е направено сред 10 и 16 юни.

Видно е че ПП-ДБ в по-голяма степен са понесли електорална вреда в резултат на общите дейности сред двете огромни обединения.
-->
„ Възраждане “ отбелязва най-малък растеж спрямо изборния си резултат - 15,3%. Движение за права и свободи получава поддръжката на 13,5%, Българска социалистическа партия - на 8,9% и „ ИТН “ - на 4,3%, като и трите партии резервират позициите си от изборите насам.

Под парламентарната преграда остават „ Български напредък “ и Левицата надлежно с 2,2% и 1,9% от гласуващите. 5,8% пък биха отбелязали опцията „ не поддържам никого “.

 

Близо една трета от българите утвърждават кабинета на Николай Денков. Ерозия в поддръжката на ПП-ДБ от 5%. Спад в позитивната оценка за работата на президента.

Оценката за работата на Народното събрание започва от доста ниски равнища. Само 11% от всички пълнолетни българи дават позитивна оценка, до момента в който негативната е 80%.

Регистрираме спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца. Положителните оценки през март бяха 43%, до момента в който през юни отчитаме 36%. Има повишаване и при негативните с 5% – от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в отрицателна посока от страна на симпатизантите на Продължаваме промяната-Демократична България. Вече две трети от тях споделят негативна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – позитивна. По всичко проличава, че спорът сред Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение.

Правителството на Николай Денков започва с утвърждение от 32%, до момента в който 43% не го утвърждават. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част поддържат кабинета, само че една четвърт от тях показват отрицание. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ утвърждението изцяло господства.

Според 42% от пълнолетните българи, „ партиите вярно направиха нужните взаимни отстъпки, тъй като е по-добре да има постоянен кабинет “. 37% пък считат, че „ партиите направиха безпринципни взаимни отстъпки и по-добре беше да има нови избори “. Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в голямата си част първата алтернатива. От Движение за права и свободи преди всичко също показват първата алтернатива, до момента в който симпатизантите на останалите партии – втората.

След 10 месечното ръководство на двата служебни кабинета на Гълъб Донев, тествахме и оценката за тях. 35% дават позитивна оценка (3% напълно позитивна и 32% по-скоро положителна), а 45% негативна оценка (31% по-скоро негативна и 14% напълно отрицателна). Най-силна поддръжка служебният кабинет среща измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия, като само измежду тях държавното управление на Донев се употребява с преобладаващо позитивна оценка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР