Динамично време предстои, напълно обичайно за декември. Средиземноморски циклони ще

...
Динамично време предстои, напълно обичайно за декември. Средиземноморски циклони ще
Коментари Харесай

Затопляне, застудяване, може и сняг

Динамично време следва, изцяло всекидневно за декември. Средиземноморски циклони ще ни пращат хем топлота, хем мраз, а и превалявания ще има, евентуално и от сняг.

Но да караме поред. В събота и неделя топло време с много по-високи от нормалните температури, изключително на изток и северно от планините, където ще духа и мощен южен вятър.

Заради прекосяването на циклон западно от България над страната ще се пренасятпо-топли въздушни маси и дневните температури тук-там на изток ще надвишават 15 - 17 градуса.

По-топлото време ще е съпроводено и с валежи от дъжд, облаци и мощна отмосферна динамичност. И във височина ще е топло, над 1800 - 2000 метра е допустимо да превали сняг.

Циклонът ще се придвижва по траектория на североизток през Унгария към Украйна и Източните Балкани ще са най-топлото място в Европа.

В понеделник, след изнасянето му на североизток, от северозапад над страната ще стартира да нахлува леден въздух.

Със мощен и леден вятър, в композиция с активизирането на следващия център на ниско налягане в региона на Гърция над страната ще се основат условия за превалявания - на юг от Стара планина - дъжд, на север и по високите котловинни полета от дъжд и сняг и от сняг. Възможно е образуването на тънка снежна завивка.

От понеделник следете краткосрочните прогнози на НИХМ, за детайлности по това утежняване на времето и възможните превалявания от сняг.

Времето в планините също ще е неприятно, там ще вали сняг, ще се усилва снежната завивка.

Този развой обаче ще завърши относително бързо и още във вторник вечерта от запад на изток преваляванията ще стопират.

Моделите не са безапелационни по въпроса, дали ще вали още, основно идващия четвъртък, само че съществува възможност за нови превалявания, наподобява от дъжд, по нов средиземноморски циклон. Европейският и американският модел се разминават в прогнозите.

Освен преваляванията, след четвъртъксе образува наклонност на последователно покачване на температурите и това покачване евентуално ще продължи до края на другата седмица. Тогава се обрисува оптималните дневни температури още веднъж да бъдат над климатичната норма. Вероятно ще има основна разлика сред Северна и Южна България. На север ще е много по-студено.

И в този момент с внимание. След неделя 18 декември се чака над Балканите да нахлуе доста леден въздух с полярен генезис и в някои от дните, даже дневните температури ще останат под нулата - допустимо е да имаме ледени дни, и евентуално този интервал - след 19-ти декември, може да се окаже един от най-студените през тази зима.

Що се отнася до преваляванията, допустимо е към 19 - 20 декември да забележим превалявания от сняг.

Освен у нас, съществено захлаждане се обрисува в този интервал надцяла Източна и Северна Европа, като моделите демонстрират утринни температури, тук-там със снежна завивка, даже под минус 10, минус 14 градуса.

Коледата се обрисува да бъде студена, остава да разберем дали ще бъде и снежна.

Северна Европа е в плен на зимата, до момента в който у нас в този момент е много топло, не север си е студено и ще остане студено и в идващите десетина дни, ще вали и сняг в огромни региони на Чехия, Германия, Полша.

Засега наклонността е зимата да се доближава от ден на ден и повече към нашите ширини, допустимо е да ни хване и същински зимен интервал, изключително, в случай че навали сняг, тогава е допустимо да забележим и по-сериозна зима.

Предстои да разберем.

Не пропускайте съвещанията на Синоптичната комисия, всеки вторник и петък след 8:30 сутринта в ефира на Дарик радио.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР