„Динамичната среда на сигурност и промените в Алианса ускориха процеса

...
„Динамичната среда на сигурност и промените в Алианса ускориха процеса
Коментари Харесай

Андрей Боцев: Динамичната среда на сигурност и промените в Алианса ускориха процеса на модернизация в Българската армия

„ Динамичната среда на сигурност и измененията в Алианса форсираха процеса на рационализация в Българската войска “. Това съобщи началникът на защитата военачалник Андрей Боцев пред публицисти след извършената през днешния ден, 24 септември, среща с ръководителя на Военния комитет на НАТО основен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч. Генерал Боцев посочи подписания контракт със Съединени американски щати за придобиване на нови изтребители Ф-16 блок 70, както и позитивното развиване на плановете за придобиване нова бойна машина за Сухопътните войски и на нов многофункционален патрулен транспортен съд за Военноморските сили. „ След закупуването и усвояването на новата техника ще бъдем в положение да обмислим увеличение на нашия принос към силите на НАТО с доста висока степен на подготвеност “, разясни той.

В рамките на срещата бяха разисквани променената стратегическа среда на сигурност и провокациите, които се обрисуват от Изток и от Юг. „ Те слагат нови и по-високи условия към построяването на отбранителните качества на НАТО “, уточни началникът на защитата. Сред дискутираните стратегически предпочитани за България и НАТО тематики бяха сигурността и стабилността на Западните Балкани, приспособеното предно наличие в Черноморския район и дейностите на Алианса на Източното и Югоизточното направление, които доста способстват за сигурността в района.

„ България дава своя принос към споделената съюзна сигурност в доста и разнообразни посоки. В НАТО приветстваме вашите старания да модернизирате Въоръжените си сили. Високо оценяваме приноса на страната ви към задачите и интервенциите на Алианса “, безапелационен бе ръководителят на Военния комитет на съюза. Той акцентира стратегическата роля на българските Въоръжените сили в Черноморския район с обезпечените кораби за действия по наблюдаване. Главният маршал от авиацията сър Пийч изрече признателност към страната ни за подпомагането на евроатлантическата ориентировка на Западните Балкани, както и за помощта й като водеща страна в доверителния фонд на НАТО за Украйна в региона на здравната рехабилитация.

В рамките на визитата си в нашата страна ръководителят на Военния комитет на НАТО основен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч организира среща и със заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов. Акцент в диалозите е подложен на целите на отбранителната политика, измежду които е осъществяването на задачите за качества за груповата защита на НАТО. Заместник-министър Запрянов уточни областите, които са основни за постигането на триумф в построяването на качества за Българската войска и за въоръжените ни сили и следва да бъдат развивани. Това са отстояването, развиването и поддържането на бюджета за защита в границите на 2% от Брутният вътрешен продукт, превъоръжаването на Българската войска със модерно въоръжение и техника, оправянето с дефицита и комплектоването на военните формирования и ангажираността в интервенциите на НАТО в битката против тероризма.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР