дин ден галактиката Млечен път ще се сблъска със съседката

...
дин ден галактиката Млечен път ще се сблъска със съседката
Коментари Харесай

Неизбежно е: Млечният път и Андромеда ще се сблъскат, ето кога

дин ден галактиката Млечен път ще се сблъска със съседката си Андромеда. Сега астрономите имат вяра, че това ще провокира квазар, най-ярките и мощни обекти във Вселената, които могат да бъдат трилион пъти по-ярки от Слънцето.

Въпреки че са открити за пръв път преди 60 години, квазарите остават мистерия, тъй като към момента не е ясно по какъв начин може да се генерира такава мощна интензивност.

Нови проучвания, оповестени в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, демонстрират, че това може да е резултат от сливането на галактики.

Учени, ръководени от университетите в Шефилд и Хертфордшир, проучиха данни от телескопа Исак Нютон в Ла Палма. Те откриха това, което разказват като „ съществуване на изкривени структури “ в галактиките, съдържащи квазари.

Професор Клайв Тадхънтър от катедрата по физика и астрономия на университета в Шефилд сподели: „ Квазарите са едно от най-екстремните феномени във Вселената и това, което виждаме, евентуално ще съставлява бъдещето на нашата лична вселена Млечен път, когато се сблъска с галактиката Андромеда след към пет милиарда години. “

„ Вълнуващо е да следим тези събития и да се опитваме да разберем за какво се случват – за благополучие Земята още дълго ще е надалеч от тези апокалиптични епизоди. “

Смята се, че в центъра на множеството галактики има свръхмасивни черни дупки – с маси милиони пъти по-големи от масата на Слънцето. Тези галактики съдържат обилни количества газ, които са отвън обсега на черните дупки.

Когато галактиките се сблъскат, газовете се насочват към черната дупка, където по-късно се изразходват, освобождавайки „ невероятни количества сила под формата на радиация, което води до присъщия искра на квазара “.

Учените съпоставят наблюденията на 48 квазара и техните галактики домакини с изображения на повече от 100 неквазарни галактики, написа vesti.bg. Екипът заключи, че галактиките, в които има квазари, са почти три пъти по-склонни да взаимодействат или да се сблъскат с други галактики.

Д-р Джони Пиърс, постдокторантски теоретичен помощник в Университета на Хертфордшър, сподели: „ Това е област, за която учените по света желаят да научат повече – една от главните научни мотивации за галактическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА беше да изследва най-ранните галактики в Вселената и Webb е кадърен да открива светлина даже от най-отдалечените квазари, излъчена преди близо 13 милиарда години.

„ Квазарите играят основна роля в нашето схващане за историята на Вселената, а евентуално и за бъдещето на Млечния път. “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР