Димитровград. С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници

...
Димитровград. С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници
Коментари Харесай

Заместник-министър Жечо Станков: С напредъка на процеса на диверсификацията ще се гарантират конкурентни цени на природният газ

Димитровград. „ С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници и направления ще се подсигуряват конкурентни цени на природния газ “. Това сподели заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с управлението и синдикатите от торовия цех „ Неохим “ АД, на която участваха и представители на „ Булгаргаз “ ЕАД. Това заяви от пресцентъра на Министерството . Той посети предприятието във връзка изразеното от служащите неодобрение за идни съкращения, наложени заради тежкото финансово положение на компанията.
По думите на зам.-министър Станков държавното управление работи интензивно за обезпечаване конкурентни цени на природния газ за българските битови и индустриални консуматори. Той даде образец с подписаните през вчерашния ден основни документи за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, които вършат плана необратим. „ През тази година „ Булгаргаз “ ЕАД за първи път реализира различни доставки на природен газ в размер на 300 млн. куб. м “, акцентира Станков. По неговите думи това е оказало позитивно въздействие върху цената на природния газ. Той акцентира, че цената на природния газ у нас се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране. С такова решение бе признато поевтиняване на суровината 1-ви октомври тази година.
„ От началото на идната година следва да проработи борсата за търговия с природен газ, която ще спомага за по-конкурентни цени “, сподели още заместник-министър Станков. „ Булгаргаз “ ЕАД има подписан контракт за доставки на природен газ от азербайджанското находище „ Шах Дениз “ 2 в размер на 1 милиарда куб. м годишно. „ Това е една трета от потреблението на страната “, сподели Станков. По думите му от извънредно значение е гарантирането на конкурентоспособността на българските предприятия.
От 2015 година до 2018 година страната е предоставила на индустриални предприятия безплатно близо 75% от квотите за излъчвания на парникови газове. Също по този начин от 2015 година до в този момент от съставния елемент „ обвързване към обществото “ в цената на електрическата енергия страната е понижила над 8 млн. лв. от разноските на торовия цех за електрическа сила.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР