Димитър ПоповСлед изборите на 2 април се оформиха два лагера

...
Димитър ПоповСлед изборите на 2 април се оформиха два лагера
Коментари Харесай

Има ли коалиция „Избори до дупка”?

Димитър Попов

След изборите на 2 април се оформиха два лагера от партии – в единия желаят постоянно държавно управление непременно, в другия следват тактиката „ избори до дупка “.
В първия лагер са ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Партията на Борисов желае държавно управление поради първото си място на изборите, останалите тъй като се притесняват, че нови избори ще засилят негодуванието от всички партии, в това число и от тях самите, а това ще срине изборната интензивност и ще остави партиите без гласоподаватели. Може да ги разбере човек.
Във втория лагер останаха партиите Политическа партия, Възраждане и Демократична България, които упорстват, че

бъдещето на България е обвързвано с тяхна безспорна изборна победа

и те няма да одобряват друго, с изключение на свое болшинство с 51% от гласовете. Сега трите партии се пробват да блокират съставянето на постоянно държавно управление, като евентуално разчитат и на благосклонното подпомагане на президента Румен Радев, който да насрочи нови избори през лятото.
Какви са претекстовете на тези партии и на президента да поддържат перманентна неустойчивост и политическа рецесия в страната?
За Радев, несъмнено, претекстовете са транспарантни –избори три пъти годишно му дават късмет да ръководи еднолично страната, без да се регистрира пред никого. Такъв вид ръководство разрешава също той да трансформира държавни политики, върху които по конституция няма никакво въздействие.
Възраждане също желаят нови предварителни избори, тъй като добре усещат, че колкото по зле става страната, толкоз повече гласове ще получават те. При това партията има сериозен капацитет за повишаване. Сега декларираните русофили у нас са 25% и те се считат за натурален запас на Възраждане. Преди войната обаче русофилите бяха 51%. Те освен имаха позитивно отношение към Русия, само че и смятаха Москва за стратегически сътрудник, по-голям от Съединени американски щати. След войната на Путин в Украйна техният брой двойно понижа, евентуално тъй като 26-те % са засрамени от фашистката експанзия на Путин. И въпреки всичко те си остават русофили, а също и капацитет на Възраждане, доколкото проруските афекти в България не стартират и не свършват с Путин.
Освен това 30% от българите желаят страната да напусне НАТО. И въпреки че последователите на Алианса са 55%, огромният брой съперници елементарно се ловят на елементарни послания като това, че американското посолство в София трансформира България в американска колония и не зачита държавния суверенитет.
Твърде огромен брой са и

съперниците на еврото – 51%

Това са хора, които на референдум, препоръчан от Възраждане, биха саботирали нашето участие в Шенген и еврозоната, а от там и самото ни участие в Европейския съюз, изпълнявайки по този метод основната концепция на Възраждане и на Путин за уединяване на България от Западния свят.
Фашизоидния темперамент и властническият жанр на Възраждане също харесват на искащите ръководство с твърда ръка. Скоро такова проучване не съм срещал, само че преди 2 години, в интернационално социологическо изследване за страните от Европейски Съюз, данните бяха, че 45% от българите желаят властническо ръководство с твърда ръка, а единствено 35% желаят многопартийна народна власт. Ние бяхме единствената страна в Европейски Съюз, в която последователите на демокрацията бяха малцинство. Дори в Румъния те бяха повече. Не имам вяра това съответствие да се е трансформирало доста, а общество с такива настройки, несъмнено ще харесва партии като Възраждане и хора като Радев, които афишират самата многопартийна система за зложелател на страната.
И на последно място – непрекъснати предварителни избори, обезпечават служебно ръководство на Радев, което е русофилско и желано от Възраждане, тъй като в допълнение дава принадлежности за увеличение на русофилския избор.
Що се отнася до Политическа партия и Демократична България, тяхното искане за избори до дупка няма никакъв логичен претекст. Двете партии са в низходяща линия през последните 3 предварителни избора. През 2021 година те дружно имаха 84 депутати, предходната година през октомври имаха 73, в този момент, към този момент като коалиция, ще имат 64 депутати.
Против нови предварителни избори са също интернационалните сътрудници на двете партии, както и огромна част от личните им гласоподаватели. Според социологическите изследвания, 49% от гласувалите за Политическа партия желаят коалиция с ГЕРБ, срещу нея са 37%, което приказва за преобладаващи настроения срещу предварителни избори. От симпатизантите на Демократична България пък 60% желаят постоянно държавно управление и коалиция с ГЕРБ.
От Брюксел и от Вашингтон също притискат новите партии за

сформиране на компромисно болшинство

с ГЕРБ, с цел да обезпечат геополитическия курс на страната, който е под риск поради Радев и Възраждане.
Единствения мотив в интерес на предварителни избори, който Петков и Василев оферират, е че това са дали обещание на гласоподавателите си, което е явен нонсенс, защото настроенията в тяхната партия са в интерес на постоянно държавно управление с ГЕРБ.
Когато липсват рационалните претекстове за държание, което опонира на естествената политическа логичност, идват подозренията за намесата на „ задкулисието “. През 2020 година негови представители приветстваха юмрука на Радев и се подредиха под лозунгите „ Мутри вън “ и „ Долу олигархията “.
Засега наподобява, че Възраждане, Политическа партия и Демократична България работят интензивно с цел да ни обезпечат нови избори през лятото, а може би и в края на годината.
Тяхната тактичност „ избори до дупка ” обаче може да съсипе страната дефинитивно и това в другия лагер е пределно ясно. По тази причина аз съм по-скоро оптимист, че държавно управление ще има. То евентуално ще е програмно или експертно, и ще получи поддръжка от ГЕРБ, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които имат задоволително болшинство в Народното събрание. Това ще е краткотраен вид, който няма да реши нито политическата рецесия, нито проблемите пред страната, само че и спирането на спиралата от предварителни избори е

крачка в вярна посока

Все отново е тъпо и неуместно, че страната продължава да е пленник в ръцете на афектирано и комплицирано малцинство, което непрестанно гласоподава за партии, осигуряващи му единствено нови избори, русофилско президентско ръководство, галопираща инфлация и безкрайни рецесии в страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР